20’li ve 30’lu yaşlarınızda doktor muayenehanelerinde düzenli check up/ sağlık taramalarından geçmeyi göz ardı etmek çok daha kolay- en nihayetinde, genç, güçlü ve çok sağlıklısınız ve ayrıca çok da meşgulsünüz.

Ancak tüm hayatınız boyunca sağlıklı ve güçlü kalabilme yeteneği, siz gençken bedeninize nasıl baktığınız ile son derece yakından alakalı. Rutin sağlık taramalarınızı planlayarak, hastalıkları veya diğer rahatsızlıklarınızı erken aşamada yakalama şansınızı da arttırmış olursunuz- ve hatta bazı hastalıklarınızı tamamen önleme fırsatınız bile olabilir. 20’li ve 30’lu yaşlarınızda konu sağlığınız olunca düşünmeniz gereken birkaç önemli noktayı şöyle sıralayabiliriz:

Evet, Fiziksel bir Muayeneye İhtiyacınız Var

Sevdiğiniz genel bir uzman doktorunu bulmak için vaktinizi ayırın ve doktorlarla fiziksel muayenenizi ne kadar bir sıklıkla yaptırmanız gerektiğini görüşün. Fiziksel muayeneler, yaşlandıkça sağlık problemlerine yol açan-yüksek kan basıncı veya kolesterol gibi- hastalık ve rahatsızlıkların erken dönemde teşhis edilmelerine yardımcı olurlar. Potansiyel sorunların erken aşamada iken tespit edilmesi, doktorunuzun sizin için anında müdahale yapmasına ve hemen tedavi uygulamasına da olanak sağlayacaktır ve bunun karşılığında da, hastalıklarınızdan veya bunların yan etkilerinden kurtulup, iyileşme şansınız çok daha yüksek olacak.

20’li yaşlarında olan kadınlar aynı zamanda yıllık olarak doktor ziyaretlerini de planlamalıdır ve bu doktor ziyaretlerine tam kapsamlı bir fiziksel muayene, pelvik muayeneler ve pap smear testlerinin de dâhil olması gerekir ve rahim ağzı kanseri de dâhil olmak üzere, bu gibi hastalıkların taraması ve muayenesi her üç yılda bir yapılmış olmalıdır.

Aşılar

Yaptırdığınız aşıların en son çıkan ve güncel aşılar olmasına dikkat ediniz. 19 yaşınıza bastıktan sonra yıllık olarak bir grip aşısı yaptırmayı düşünebilirsiniz, bunun için de bir TdAP planlaması yapmanız gerekir- bu şu anlama gelir, her 10 yılda bir tetanos-difteri ve acellular pertussis (boğmaca hastalığı) hastalıkları karşısında bağışıklığın arttırılması amacıyla bu aşıların yaptırılması için bir planlama yapmak demektir. Ayrıca aşağıda belirtilen aşıları da yaptırmaya ihtiyacınız olabilir:

  • Suçiçeği aşısı
  • İnsan papillom virüsü (HPV) aşısı
  • Zatürre aşısı

Diş hekiminizi yılda bir kez ziyaret edin

İnci gibi dişlerinizi her zaman oldukları gibi sağlıklı bir durumda korumayı mı istiyorsunuz? Bunun için bir diş hekimine gitmeniz gerekecek. 18-44 yaş arasındaki yetişkinlerin yüzde yirmi yedisinin tedavi edilmemiş halde bulunan diş çürükleri bulunur. Yılda en az bir kez olmak üzere, bir diş hekimine gidilmesi, uzun vadede oluşabilecek olan diş kayıplarının ve dişeti hastalıklarının önlenmesi için faydalı olacaktır. Sigara içen kişilerin, diyabetiklerin veya ailelerinde diş rahatsızlığı geçmişi olan kişilerin diş hekimlerini daha sık ziyaret etmeleri tavsiye edilir.

Gözlük takmasanız bile, bir göz doktoruna görünmeyi ihmal etmeyin

20’de/20 görme kuvvetiniz olsa bile, düzenli olarak gerçekleştirilecek olan göz muayeneleri sayesinde, göz rahatsızlıklarınızın erken aşamada teşhis ve tespit edilmelerini sağlamış olursunuz.4 Göz doktorunuz aşağıda belirtilen göz rahatsızlıklarını kontrol edebilir:

  • Glokom
  • Diyabet
  • Arterit/ eklem iltihabı
  • Yüksek kan basıncı

Ailenizin sağlık geçmişini araştırın

İlk defa tıbbi bir check up/sağlık taramanızı planlamadan önce, aile üyelerinizi arayın ve aile geçmişinizde hangi hastalık ve rahatsızlıkların bulunduğunu öğrenmeye çalışın. Size sağlık hizmeti verecek olan tedarikçiler de size ailenizin sağlık geçmişi hakkında sorular soracaktır ve böylece belirli bazı rahatsızlıklar ve sağlık problemleri hakkında daha sık check up yaptırmanızı veya yıllık testleri uygulamanızı sizden isteyebileceklerdir.

Bir uzmanı ne zaman ziyaret etmeli?

Belirli bazı sağlık rahatsızlıkları ve hastalıkları konusunda yüksek riskli gruba dâhil olduğunuzdan şüphe duyuyorsanız, ilk önce genel sağlık doktorunuzu görünüz. İhtiyaç duyulması halinde de, doktorunuz örneğin üreme sorunları hakkında bir jinekolog veya deri rahatsızlıkları hakkında da bir dermatolog gibi, size bir uzmana görünmenizi tavsiye edebilecektir. 20’li ve 30’lu yaşlarınızda çok iyi ve sağlıklı bir tablo çiziyor olsanız bile, rutin sağlık muayenelerinizi ve testlerinizi ihmal etmeyiniz. Bu test ve muayeneler için küçük bir bedelle şimdiden ayıracağınız birkaç saat, ileriki yıllarda karşılaşabileceğiniz ve sizi etkileyebilecek olan medikal sorunlarınızı şimdiden önlemenizde ve tedavi edilmesinde size çok büyük bir avantaj sağlayacaktır.