Bu sene kendinize önemli bir soru sorun: gerçekten uyacağım, anlamlı yeni yıl kararlarını nasıl alırım?

Bu ipuçları sayesinde gelecek sene gerçekçi ve ulaşılabilir kararlar alabileceksiniz.

1. Gerçekten yapmak istediğinizi yapın

Kaç kere kilo vermek için, para biriktirmek veya daha iyi beslenmek için kendinize söz verdiniz? Başkalarının duymasını isteyeceğiniz sözler vermek yerine, gerçekten önemsediğiniz bir karar alın. Belki yeni bir meditasyon rutini sizin için spor salonuna üye olmaktan daha anlamlı olacak. Belki hayatınızda bir şeylerden vazgeçmek yerine gerçekten umursadığınız bir konuda gönüllü çalışarak topluma geri vermek sizi daha mutlu edecek. Sadece bunların sözünü verin.

2. Spesifik olun

Yeni yıl kararı almak aslında sadece bir hedef belirlemek. Ne yapmak istediğinizle ilgili çok spesifik olmak başarı şansınızı artıracaktır. “Kilo vereceğim” yeterince spesifik değil. “Ocak ayından Mart ayına kadar 10 kilo vereceğim” demelisiniz. Spesifik olmak sadece hedefi değil, nasıl yapacağınızı da düşünmenizi sağlar.

3. Büyük düşünün, küçük planlayın

Kararınızı küçük adımlara bölün. 30 kilo vermeyi planlamak yerine haftada 2 kilo vermeyi planlayın. Yeni yılda para biriktirmek istiyorsanız, günlük rutininizi sizi bu hedefe götürecek şekilde değiştirin: işe giderken evden yemek götürün, işe giderken arabayı arkadaşlarınızla paylaşın veya boş zamanınızı pahalı olmayan hobiler ve sosyal aktivitelerle geçirin. Böyle küçük hedeflere sürekli ulaşmak daha kolay, sonrasında onlar eklenerek daha büyük bir hedefe dönüşecek zaten.

4. Yoldan sapmayın

Her fırsatta kendinize hedeflerinizi hatırlatın. Hedefinizi post it’lere yazın ve en sık görebileceğiniz yerlere asın: aynalara, kapılara, buzdolabının içine. Notunuzu gördüğünüzde yüksek sesle okuyun böylece kişisel mantranız haline gelecek.

5. Aksiliklerde kendinizi cezalandırmayın

Zaman zaman günlük küçük hedeflerinizden birini tutturamadığınızda yoldan sapmayın. Bir gün uyanamayıp antrenmanı kaçırdığınızda kendinize kızmayın. Ekstra uykunun tadını çıkarın, ertesi sabah daha sıkı bir antrenman yapar telafi edersiniz. Bir hafta boyunca antrenman rutininize uyduğunuzda öğleden sonra kahve içmek gibi basit bir şey bile olsa kendinizi ödüllendirin.

6. İlhamınızı kaybetmeyin

Hayatınızda bir değişiklik yapmak zor olabilir, o halde benzer hedeflere başarıyla ulaşmış kişilerden fikir ve öneri alın. İlhamınızı sürdürmenizi sağlayacak motivasyonu size kitaplar, filmler, online forumlar, benzer düşünen arkadaşlar veya iş arkadaşları sağlayabilir.

Bu sene anlamlı, harekete geçebileceğiniz ve mutluluğunuzu artıracak hedefler koyun. Hayatınızda gerçek bir değişim yaratabilmek için sene boyunca daha küçük, ulaşılabilir hedeflerinize sadık kalın.