Baharın ilk belirtileriyle beraber  ev ve bahçe temizliği yapma ihtiyacı hissetmeye başladık. Yapmaktan kaçındığımız işlerden biri de dosyalar içinde sakladığımız eski belgeleri atmak

Hepimiz bu işten kaçıyoruz, çünkü hangi dokümanı ne kadar süreliğine saklamamız gerektiğini bilmiyoruz. Garanti belgeleri, kullanım klavuzları,internet sözleşmesi gibi sürekli saklamamız gereken belgeler dışında evinizde muhtemelen ne yapacağınızı bilmediğiniz için tuttuğunuz başka pek çok kağıt var. 

Banka hesapları, birikim hesapları, kredi kartı ekstresi gibi pek çok belge online olarak saklandığından bu belgeleri evde uzun süre tutmanız gerekmez. Fakat bunun tam tersini gerektiren belgeler de var. Saklamanız gereken belgelerle bunların saklama sürelerini genel olarak şöyle sıralayabiliriz:

Hangi önemli belgeleri saklamalısınız?

  • Ev satın alma kayıtları
    Mülke sahip olduğunuz sürece atmayın.
  • Araç ruhsatları
    Araçlara sahip olduğunuz sürece saklamalısınız.
  • Sosyal güvenlik beyannameleri
    En güncel belgeyi saklayabilirsiniz.
  • Vasiyetname ve Vekaletname
    En güncel belgeyi saklayın.

Eğer saklamanız gereken yasal belgeler hakkında daha fazla sorunuz varsa veya vergi beyannamesi sunmanızı gerektirecek bir takibe alındıysanız, bir mali danışmanla görüşebilirsiniz. Danışman, gerekli tüm belgeleri toplamanızda yardımcı olur ve size süreç boyunca rehberlik eder.

Bu makale genel bilgi vermek için hazırlanmıştır. Yasal bir geçerliliği yoktur. Yasal tavsiyeler için lütfen bir danışmanla veya avukatla görüşün.