Uyku alışkanlıklarınız işteki performansınızı etkiliyor olabilir mi? Geceleyin sıkı bir uyku çekmek, birikmiş e-postaları temizlemekten (veya en yeni Netflix dizisinin bölümlerini üst üste izlemekten) daha az öncelikli görünebilir, ancak odaklanma ve eleştirel düşünme açısından çok önemlidir. Uyku yoksunluğu; karar verme becerinizi, el göz koordinasyonunuzu, hatta hafızanızı etkileyebilir. Eğer fiziksel ve zihinsel olarak zirvede değilseniz, işte de en iyi performansınızı sergileyemezsiniz.

Uyku alışkanlığınızı geliştirmek için aşağıdaki önerileri hayata geçirin:

“Hafta sonu telafi ederim” diye düşünmeyin
Doğrudur, hafta sonu birkaç saat fazladan uyuyarak enerji depolayabilirsiniz. Ancak yataktan geç kalkmak, uyku yoksunluğunun stres ve yorgunluk gibi bazı etkilerini telafi etse de araştırmalara göre, iş performansını zirveye taşımak için gerekli olan bilgiyi odaklama ve saklama yeteneğinize katkıda bulunmuyor.

Güzelce kestirin
Arada kestirmeniz tembel olduğunuz anlamına gelmez. Kestirmek, enerjinizi tazelemek ve uyku eksikliğini telafi etmek için harika bir yoldur. Kestirmek için ideal zaman, 30 dakikadan fazla olmamak kaydıyla öğlen saatleridir. Sabahları yataktan geç kalmak yerine kestirmeyi tercih edin ki doğal uyku ritminiz bozulmasın.

Alarmdan vazgeçin
Her gün alarm olmaksızın aynı saatlerde uyumaya ve uyanmaya gayret edin -hafta sonları dahil. Eğer uykunuzu yeterince alıyorsanız, zaten doğallığıyla uyanırsınız. Eğer alarmsız uyanamıyorsanız, yatma saatinizi erkene çekme zamanı gelmiş demektir.

Melatonin düzeyinizi dengede tutun
Melatonin, ışığa maruz kalma miktarı tarafından kontrol edilen ve uyku-uyanıklık döngünüzü düzenlemeye yardımcı olan bir hormondur. Gündüz dışarıda zaman geçirerek, ev ve işyerinize daha fazla ışık girmesini sağlayarak ışığa maruz kalma miktarınızı artırın. Akşamları, arkadan aydınlatmalı cihazlarda daha az okuma yapın ve yatmadan en az bir saat önce bilgisayar, TV ve mobil cihazları kapatmayı deneyin.

Doğru gıdaları seçin
Kafein, alkol, sindirimi zor yiyecekler ve geceleyin mesanenizi şişirecek gıdaları azaltmaya çalışın. Gün boyu sağlıklı gıdaları, özellikle de badem, muz, humus, kiraz ve fındık ezmesini tercih edin. Bunların hepsi iyi bir uyku düzeni tutturmanızı kolaylaştıran magnezyum, potasyum, B6 gibi vitamin ve aminoasitler içerir.