Şimdi, sigarayı bırakmanın tam zamanı!. Sigarayı bırakmayı daha önce denemiş veya ilk kez deneyecek olabilirsiniz. Burada verilen uzman destekli ipuçları sayesinde, bu kötü alışkanlığınızı bir kerede ve tamamen bırakmanıza yardımcı olabiliriz.

Sigara içme alışkanlığınızı terk etmek hakkında bazı güzel haberleri almak ister misiniz? Columbia Üniversitesi Medikal Merkezinde, Sigarayı Bırakma Hizmetleri Bölümünün Müdürü olan ve aynı zamanda da 30 Gün İçinde Sigarayı Bırakmak  adlı kitabın yazarı olan Doç. Dr. Daniel F. Seidman, sigarayı bırakmak için ne kadar çok tedavi alırsanız, sigarayı bırakma şansınız da o kadar yükselir diyor. Sigara içmek hem fiziksel, hem de duygusal bir bağımlılıktır, bu da her iki açıdan da bir tedavi almaya ihtiyacınız var anlamına gelir. Hastalık Kontrolü ve Önleme Merkezi (CDC) verilerine göre, ABD’de bulunan yetişkinlerin neredeyse yüzde 70’i sigarayı bırakmak istiyor ve her yıl milyonlarca yetişkin sigarayı bırakmayı deniyor. Peki, bu kararınıza nasıl bağlı kalabilirsiniz?

Faydalar üzerine odaklanın

Bu konuda başarılı olabilmek için, sigara içenlerin sigarayı bırakmak imkânsızdır fikrini kafalarından atmaları gerekiyor. Seidman, “Şu anda sigara içenlerden daha fazla sayıda insan sigarayı içmekten vazgeçmektedir. İnsanlar kendi hayatlarının sigarasız daha da iyiye gideceğine inanmalıdırlar – sadece fiziksel anlamda değil, ama sigarayı artık hayatımızdan uzak tutmanın iyi şeyleri de beraberinde getireceği fikrine inanmamız gerekiyor.” diyor. Avantajlı yönleri muazzam: daha çok enerji ve daha çok kendine güven, paradan tasarruf miktarında artış ve daha iyi bir sağlığa kavuşmak.

Tedaviler sırasında sıkıntıların daha da azalması 

Amerikan Kanser Topluluğunun verilerine göre, birçok insan kendi kendine sigarayı bırakma mücadelesini vermektedir. Sigarayı bırakma teşebbüsünde bulunan insanların yalnızca yüzde 4 ila yüzde 7 arasındaki bir kısmı ise herhangi bir ilaç almaksızın veya diğer türlü yardımları almaksızın bu konuda başarılı olabilmektedirler. Peki, bu durumda başarılı olabilmeniz için şansınızı neler arttırabilir? Terapi şeklindeki tedaviler ile sıkıntılarınızı daha da azaltabilirsiniz. CDC sigarayı bırakma sırasında ilaç alımının yanı sıra, psikolojik danışmanlık almanın, bunların her birini tek başına denemekten çok daha etkili ve faydalı olacağını tespit etmiştir.

Nikotin bağımlılığını azaltmak için kullanılan ürünler (ör: nikotin sakızları, spreyleri, nazal spreyler, pastiller veya nikotin bantları) de aynı anda iki tür ürünün kullanılması halinde yine çok etkili olacaklardır. Seidman, örneğin nikotin bandı ile birlikte nikotin sakızını kullanabilirsiniz veya nikotin pastilleri ile birlikte spreylerini kullanabilirsiniz diyor. Bu hem nikotin yoksunluğunuza cevap verecektir, hem de sigaranın yerine dokunsal amaçlı, elinizde bir şey tutma alışkanlıklarınızı tatmin edecektir.

Duygularınızı sakinleştirin

Sigara içenlerin sigarayı bırakmaya çalışırlarken, “kendilerini iyi hissetmediklerinden” sürekli şikâyet etmeleri olağandışı bir durum değildir. Seidman, bazı sigara tiryakilerinin anti-depresan bir ilaç olan bupropiyon SR (Zyban) ilacını kullanmayı kestikleri zaman kendilerini duygusal anlamda öfkeli ve üzgün hissettiklerini tecrübe ettiğini ifade ediyor. Bu gibi ilaçlar sigarayı bırakmaya çalışan tiryakilerin ruh hallerini dengeleyen, onların üzgün veya asabi hissetmelerini engelleyen ve konsantrasyon kayıplarını önlemeye yarayan ve bu duygularını yönetmelerine yardımcı olan ilaçlardır.

Ayrıca, en son çare olarak kullanılabilecek olan bir ilaç daha vardır- o da varenicline tartrate içerikli bir ilaçtır (Chantix). Winston-Salem, North Carolina’da bulunan Wake Forest Baptist kamu sağlığı bilimleri medikal merkezinde ilaç üzerinde yakın çalışmalar yapan Prof. Dr. Curt Furberg, araştırmalar bu ilacın son derece ciddi yan etkileriyle bağlantılı olduğunu göstermiştir, bu yan etkilerin içine bayılmak ve şiddet eğilimli olmak da dâhildir, diyor. Bu gibi risklerine ve sınırlı sayıdaki avantajlarına rağmen, bu ilaç halen piyasada satılmaktadır- ancak üzerinde bir uyarı etiketi de bulunmaktadır.

Sigarayı bırakmak için, olay sadece tek bir noktaya dayanıp, geliyor- o da bu işe kendini adamak ve kendinize verdiğiniz söze bağlı kalmaktır. Bu konuda yardım alabileceğiniz pek çok program, destek grupları ve tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Bu işin anahtarı ve çözümü ise sizin için işe yarayacak olan bir yöntemi ve çıkış yolunu bulmaktır.