İyi bir diş bakımı küçük yaştan itibaren başlar. Diş hekimine yapılacak olan ilk ziyaret ne kadar erken olursa, uzun vadede diş problemlerini önleme şansı da o kadar yükselmiş olur. Çocuğunuzun ilk diş muayenesi, doktor ile çocuğunuzun tanışma seansı olarak geçebilir. Böylece, çocuğunuzun diş hekimine ve diş hekiminin muayenehanesinde bulunan ofis ekipmanlarına aşina olması ve bunlara alışması daha kolay olacaktır. Çocukları tedavi eden bir diş hekimi sizinle yalnızca diş sağlığı konusu hakkında konuşmaz, aynı zamanda çocuğunuz ile onların anlayacağı şekilde de bir diyalog kurar.

Diş hekimlerinin büyük çoğunluğu “ilk ziyaretin, 1.yaş doğum gününde” yapılmasını tavsiye ediyor.

Her ne kadar bazı diş hekimleri çocukların ilk dişleri çıkar, çıkmaz görülmeleri gerektiğini düşünseler de, çoğu diş hekimi bu ilk ziyaretin 1.yaş doğum gününde yapılmasını öneriyor. (Bebekler ve çocuklar için büyük bir sorun olan konu da Erken Çocuklukta meydana gelen diş çürükleridir, bu çürükler aynı zamanda biberon çürükleri veya emzirme dönemi çürükleri olarak da bilinirler. Anne –babaların büyük çoğunluğu bu gibi diş çürüklerinin emzirmekten kaynaklanabileceğinin farkında bile değil ve aynı zamanda, bu sorundan kaçınmak için alınabilecek olan bazı önlemlerin de hiç farkında değiller.

Memnun olduğunuz genel bir diş hekiminiz varsa, ona çocukları da tedavi edip, etmediğini sorun. Eğer diş hekiminiz çocukları tedavi etmiyorsa, o zaman da ondan böyle bir diş hekimini tanıyıp, tanımadığını öğrenin. Ayrıca çocuğunuzu pediatrik alanındaki bir diş hekimi ile aile dişçinizin görmesi konusunun artılarını ve eksileri hakkında da doktorunuza fikirlerini sorun.

Genel olarak kendiniz için bir diş hekimi seçerken dikkat ettiğiniz koşullar, çocuğunuz için diş hekimi seçerken de geçerli. Bu koşullar, aşağıdaki gibi listenelebilir;

  • Diş hekiminin çocukları tedavi etmek konusunda özel bir ilgisi var mı? Pediatrik alanda çalışan diş hekimleri çocukları tedavi etmek konusunda uzmanlaşmışlardır, ancak birçok genel diş hekimi de çocukları aynı ölçüde tedavi edebilmektedir.
  • Bekleme odasında çocuklar için oyuncaklar, kitaplar ve çocukların boyuna göre olan mobilyalar bulunuyor mu?
  • Çocuğunuzun diş gelişimi, diş rahatsızlıklarının sebepleri ve bunların önlemenin yolları ve uygun ev bakımı hakkında size yeterli bilgi verildi mi?
  • Çocuğunuza onun anlayacağı bir dilde kendi kendine diş bakımı yapmasının yolları ve yöntemleri hakkında bilgi verildi mi?
  • Diş hekiminizin dolgu maddeleri hakkındaki görüşlerini öğreniniz. Dolgu maddeleri yiyecek artıklarının dişlerin aralarına girmelerini engelleyen ve diş çürümelerini önleyen maddelerdir. Dolgu maddeleri, dişlerin çiğneme yüzeyinde bulunan boşlukları doldurmak amaçlı olarak kullanılırlar.

Eğer diş hekimine gitmek konusunda sizde bir korku veya endişe bulunuyorsa, bu korkunuzu veya endişenizi çocuğunuza hissettirmemeye çalışın. Küçük çocuklarınız için olan diş randevularınızı gündüzleri almaya çalışın- çünkü çocuklar gündüz saatlerinde daha uysal ve dikkatleri odaklanmış halde olurlar ve ayrıca, eğer günün ilk randevularından birisini almışsanız, bu durumda daha az bekleyeceksiniz demektir.

Sizin ve çocuğunuzun memnun kaldığı bir diş hekimini bulduğunuz zaman, düzenli muayenelere gitmeniz ve bunu sürekli devam ettirmeniz çok önemlidir. Hatta çocuğunuzda herhangi bir çürük veya başka bir problem olmasa dahi, bu düzenli muayenelere gitmeniz çocuğunuz için çok önemlidir.

Çocukların pek çoğu için, dişlerin düzenli olarak, her gün flüorür içeren diş macunları ile fırçalanması, atıştırmakların ve şekerli içeceklerin sayısının sınırlanması ve düzenli olarak diş muayenelerine gidilmesi onları diş çürüklerinden koruyacaktır.

Çocuğunuzun diş çürüklerini nelerin arttırabileceğini anlamanın yanı sıra, erken muayene ve önleyici diş bakımı ile onun gülümsemelsini şimdi ve ileride de korumuş olacaksınız.

Ayrıca, düzenli olarak gerçekleştireceğiniz doktor ziyaretleri, çocuğunuzun kendi hayatında da uzun ömürlü bir diş ve ağız bakımı alışkanlığını kazandırmış olacak.

Koruyucu Meleğim Eğitim Sigortası

Koruyucu Meleğim Eğitim Sigortası ile çoçuğunuzun eğitimi güvence altında
DETAYLI BİLGİ