Kış soğukları için hazırlık yapmanın en akıllıca yolu, bir kar fırtınası sırasında lazım olabilecek malzemeleri erkenden stoklayarak aileniz ile bir iletişim planı yapmaktır. En kötü kış havalarında ailenizi ve evinizi korumak için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz.

Kar fırtınası sırasında kullanılmak üzere bir acil durum kiti hazırlayın

Detaylı bir şekilde hazırlayacağınız bir acil durum kiti ile kışın meydana gelebilecek kar fırtınalarından korunabilirsiniz. Acil durum kitinizde şunlar olmalı:

  • Battaniye
  • El feneri ve pille çalışan lamba
  • Kibrit ya da çakmak
  • Tüm aileye 3 gün boyunca yetecek miktarda şişe su
  • Tüm aileye 3 gün boyunca yetecek miktarda çabuk bozulmayan yiyecekler, konserve açacağı, kağıt tabak ve çatal-bıçak
  • İlk yardım çantası
  • Hava ile ilgili bildirimleri alabilmek için pille çalışan ya da döndürme kolu olan radyo/telsiz
  • Taşınabilir pilli şarj cihazları (cep telefonları ya da laptoplar için)

Kış başlamadan hazır olmak için kar fırtınalarında kullanabileceğiniz acil durum kitinizi nasıl hazırlayacağınız konusunda daha fazla bilgi sahibi olun.

Ailenizle kar fırtınalarına karşı bir iletişim planı yapın

Bir kar fırtınası esnasında ailece neler yapacağınızı önceden konuşmak, özellikle çocuklarınızın ve diğer aile üyelerinin endişelerini azaltacaktır. Planınız içerisinde, kiminle nasıl temas kurulacağını belirtin. Birbirinize cep telefonlarınızdan arayarak mı, mesaj atarak mı, e-posta yoluyla mı yoksa sosyal medya üzerinden mi iletişim kuracaksınız?
Ayrıca, farklı yerlerde bulunduğunuz ve eve ulaşamayacağınız bir sırada başlayan kar fırtınaları için cafe, meydan ya da toplum merkezi gibi bir acil toplanma yeri belirleyin. Çocuklarınıza, sizlerden biri gelene kadar kreşlerinde ya da okullarında kalmaları gerektiğini hatırlatın.

Aracınızı kar fırtınasına hazırlayın

Ailenizi kar fırtınasından korumak için evinizden ayrılmanız gerekebilir. Bagajınızda, ön cam için bir kazıma aleti, bir torba kum ve bir ilk yardım çantası bulundurun. Lastik dişlerini kontrol edin ve yaşadığınız bölge için öneriliyorsa, kış lastiklerinizi taktırın. Yetkili bir serviste arabanızın kış hazırlıklarının yapılması da önemlidir.

Kar fırtınasına karşı ev güvenliğinin sağlanması için ipuçları – iç mekânlar

Ailenin tüm yetişkin üyeleri, evdeki sigorta kutusunun yerini, doğalgaz ve suyun nereden kapatıldığını bilmelidir. Kar fırtınası gibi doğal afetler, doğalgaz sızıntılarına, patlamalara ve yangın çıkaran elektrik arızalarına yol açabilir.

Elektrik kesilir ve ısınma durursa, borular donup patlayabilir. Kış gelmeden önce, yüzme havuzunu ve bahçe sulayıcı borularını, dışarda bulunan hortumları ve vanaları tahliye ederek boruların donmasını engelleyin. Ayrıca evinizin ısınma olmayan yerlerindeki su borularının yalıtımını yapın.

Kar fırtınası uyarısını duyduğunuz zaman, su kesintisine karşı, kovalara su doldurun.

Evinizde şömine ya da odun sobası varsa, ihtiyaç olduğunda ısınmak için yakmak üzere odun stoklayın. Sonbaharda karbon monoksit detektörünüzü ve bacanızı kontrol ettirin. Kalafattaki çatlakları ya da yırtıkları onarın ve soğuk fırtına rüzgârlarından kaynaklı su birikmelerine karşı kapılara, pencere pervazlarına yalıtım bandı çekin.

Kar fırtınasına karşı ev güvenliğinin sağlanması için ipuçları – dış mekânlar

Kaloriferlerin aşırı ısınıp kapanmasını engellemek için dış havalandırma deliklerini kapatabilecek kar ve buzları temizleyin. Ağır kar yağışı sırasında kar birikmesinden dolayı çatıda meydana gelebilecek çökmeleri engellemek için çatınızı karlardan temizleyin. Gerektiğinde ailenizle birlikte dışarı çıkabilmek için girişte biriken karları açmak için bir kürek bulundurun.

Kar fırtınasına hazırlıksız yakalanmayın. Kendinizi, ailenizi ve evinizi kış havalarına hazırlamak için önlemlerinizi şimdiden alın.