MetLife'ta bireysel emeklilik sözleşmesi bulunan veya yeni sözleşme yaptıranlar ödedikleri her 200 TL için 5 MacBook Air ve 20 iPad'ten birini kazanma şansı yakalıyor.
Sıkça Sorulan Sorular
Bireysel Emeklilik Sistemi ve Bireysel Emeklilik ürünleri hakkında merak ettiklerinizi buradan öğrenebilirsiniz.
Devlet Katkısı Hakkında
01/01/2013 tarihinden itibaren ödenen katkı payları için Devlet Katkısı kazanılabilmektedir. Diğer taraftan Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ un Resmi Gazete’ de yürürlüğe girdiği tarih olan 22 Ocak 2022 tarihinden önce şirket hesaplarına intikal eden katkı payları için %25 ve bu tarihten sonra şirket hesaplarına intikal eden katkı payları için ise %30’una karşılık gelen tutar devlet katkısı olarak hesaplanır.
Evet... Devlet Katkısı, gelirinizden veya gelir elde edip etmediğinizden bağımsız bir teşviktir. Benzer şekilde gelir vergisi mükellefi olma şartı da aranmamaktadır. Bireysel Emeklilik Sistemi’nde katılımcı sıfatı ile bireysel veya gruba bağlı bireysel sözleşmesi olan "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı katılımcılar ile 29/5/2009 tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesi kapsamındaki katılımcılar" Devlet Katkısı’ndan faydalanabilir.
Evet... İki yıl daha düzenli katkı payı yatırarak emeklilik hakkını kazanmanız halinde Devlet Katkısı uygulaması başladıktan sonra geçen süre dikkate alınmaksızın, Devlet Katkısı’na %100 oranında hak kazanacaksınız. Bu doğrultuda emeklilik hakkı kazanımına az süre kalan katılımcıların sistemden çıkmaması gerekmektedir.
Emeklilik hakkı elde ettiğinizde Devlet Katkısı’nın tamamına hak kazanacaksınız. Sistemden erken çıkacak katılımcılar için Bireysel Emeklilik Sistemi’nde 01.01.2013 tarihine kadar geçirdikleri zaman gözönüne alınarak kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç yıl sistemde kalmak koşuluyla bir defaya mahsus olmak üzere aşağıdaki hakediş süreleri eklenecektir.
1 Ocak 2013'ten önce sistemde geçirilen süre | Eklenecek Süre |
---|---|
3 yıldan fazla 6 yıldan az ve 6 yıl | 1 yıl |
6 yıldan fazla 10 yıldan az ve 10 yıl | 2 yıl |
10 yıldan fazla | 3 yıl |
Devlet Katkısı TC kimlik numarası kapsamında, katılımcı bazında belli sınırlamalar dahilinde ödenmektedir. Birden fazla sözleşmeniz olması durumunda, toplamda Devlet Katkısı için tanımlanan azami tutarı aşmamak kaydı ile her sözleşmenize ilişkin yatırdığınız katkı payı nispetinde Devlet Katkısı alabilirsiniz. Unutmayınız ki her bir yakınınız adına açılan Bireysel Emeklilik hesabı için Devlet Katkısı ayrı hesaplanacak, üst limit her katılımcı için ayrı ayrı uygulanacaktır.
Devlet Katkısı TC kimlik numarası kapsamında, katılımcı bazında belli sınırlamalar dahilinde ödenmektedir. Toplamda Devlet Katkısı için tanımlanan azami tutarı aşmamak kaydı ile her şirketteki sözleşmenize ilişkin yatırdığınız katkı payı nispetinde Devlet Katkısı alabilirsiniz.
Devlet Katkısı TC kimlik numarası kapsamında, katılımcı bazında belli sınırlamalar dahilinde ödenmektedir. Bu kapsamda hem eşiniz hem de siz Devlet Katkısı’ndan ayrı ayrı faydalanırsınız. Üst limit de siz ve eşiniz için ayrı ayrı uygulanır.
Hayır. Devlet Katkısı 01.01.2013 tarihi itibariyle uygulanmaya başlandı. Bu tarih öncesinde ödemiş olduğunuz katkı paylarını, gelir vergisi matrahınızdan indirmeniz suretiyle vergi teşviği sağlanmaktadır.
Devlet Katkısı, Bireysel Emeklilik katılımcılarına ödedikleri katkı payının %30’u oranında ek katkı sağlar. Bir takvim yılında hak kazanılabilecek maksimum devlet katkısı tutarı, yıllık toplam brüt asgari ücretin %30’u kadardır. Bu limiti aşan katkı / ek katkı payları için ödendigi yılları takip eden takvim yıllarında da devlet katkısı hesaplaması ve ödemesi yapılır.
Evet… Devlet Katkısı kişinin gelirinden veya kişinin gelir elde edip etmediğinden bağımsız bir teşviktir. Devlet Katkısı için tanımlanan üst sınır yıllık asgari brüt ücretin % 30’u kadardır. Bu limiti aşan katkı / ek katkı payları için ödendigi yılları takip eden takvim yıllarında da devlet katkısı hesaplaması ve ödemesi yapılır.
Devlet Katkısı üst sınırı katılımcı bazında takip edilecek olup, eşiniz için yatırdığınız aylık 500 TL katkı payı için her ay % 30 oranında (150 TL) ve kendiniz için yatırdığınız aylık 600 TL katkı payı için her ay % 30 oranında (180 TL) Devlet Katkısı ödenecektir.
Evet... İstediğiniz zaman sistemden çıkabilirsiniz. Bununla birlikte ilk üç yıl içinde ayrılmanız durumunda Devlet Katkısı’na hak kazanamazsınız.
Emeklilik hakkı elde ettiğinizde Devlet Katkısı’nın tamamına hak kazanacaksınız. Sistemden erken çıkacak katılımcılar için Bireysel Emeklilik Sistemi’nde 01.01.2013 tarihine kadar geçirdikleri zaman gözönüne alınarak kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç yıl sistemde kalmak koşuluyla bir defaya mahsus olmak üzere aşağıdaki hakediş süreleri eklenecektir. Sistemde 01.01.2013 öncesinde;
1 Ocak 2013'ten önce sistemde geçirilen süre | Eklenecek Süre |
---|---|
3 yıldan fazla 6 yıldan az ve 6 yıl | 1 yıl |
6 yıldan fazla 10 yıldan az ve 10 yıl | 2 yıl |
10 yıldan fazla | 3 yıl |
Kanunda bu sınırın % 15’e çıkarılması öngörülmüştür. Bu konuya şu şekilde yer verilmiştir:
“Türkiye'de bulunan bir emeklilik veya sigorta şirketi nezdinde akdedilmiş olması şartıyla; ücretinin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait birikimli hayat sigortası poliçeleri için hizmet erbabı tarafından ödenen primlerin %50’si ile ölüm, kaza, sağlık, hastalık, sakatlık, işsizlik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta poliçeleri için hizmet erbabı tarafından ödenen primler (indirim konusu yapılacak primler toplamı) ödendiği ayda elde edilen ücretin %15’ini ve asgari brüt ücretin yıllık tutarını aşamaz.”
Bireysel emeklilik sisteminden emeklilik hakkı kazanırsanız;yapılan ödemenin içerdiği getiri tutarı üzerinden %5 oranında stopaj kesintisi yapılır. Ancak, emeklilik hakkı kazanmadan ayrılırsanız getiri tutarı üzerinden yapılacak stopaj kesintisi;
- Sistemden emeklilik hakkı kazananlar ile bu sistemden vefat, maluliyet veya tasfiye gibi zorunlu nedenlerle ayrılanlar için %5,
- 10 yıl süreyle sistemde kalmakla birlikte sistemden emeklilik hakkı elde etmeden ayrılan katılımcılar için %10,
- 10 yıldan az süreyle sistemde kalarak ayrılan katılımcılar için ise %15’tir.
Hayır… Devlet Katkısı geliriniz ile ilgili bir teşvik olmayıp emeklilik şirketiniz sözleşmenize yaptığınız ödemeye ilişkin kazanacağınız Devlet Katkısı’nı ilgili kamu kurumu ile temasa geçip hesabınıza yansıtacaktır.
Devlet Katkısı, katkı payı ödemelerinden ayrı olarak takip edilir ve Hazine Müsteşarlığı’nca belirlenen yatırım araçlarında yatırıma yönlendirilir.
Sadece kendi adınıza ödediğiniz plan için Devlet Katkısı’ndan yararlanırsınız. İşvereniniz ise mevcut uygulamada olduğu gibi sizin adınıza ödemiş olduğu katkı paylarını direkt gider kaydedip kurumlar vergisi matrahından indirecektir.
Kişi hacizli sözleşmeye ödeme yapmaya devam ettiği sürece Devlet Katkısı da ödenecektir. Zira haciz her zaman kaldırılabilir veya süresi içerisinde nakde çevirme söz konusu olmaz ise kendiliğinden kalkabilir. Bu durumda geriye dönük hak kaybına neden olmamak adına farklı bir uygulama yapılması mümkün değildir.
Devlet Katkısı ve getirileri haczedilemez, rehnedilemez, iflas masasına dahil edilemez.
Devlet katkısından sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Mavi Kart sahipleri yararlanabilir.
Hayır, Devlet Katkısı katkı payı ödemelerinden ayrı olarak takip edilir ve Hazine Müsteşarlığı’nca belirlenen yatırım araçlarında yatırıma yönlendirilir.
Devlet katkısından sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Mavi Kart sahipleri yararlanabilir.
Bireysel Emeklilik Hakkında
Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılmak için herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır Bununla birlikte devlet katkısından faydalanmak için T.C. vatandaşı veye mavi kart sahibi olmanız ve ödeyenin işveren ya da tüzel kişi olmaması gerekmektedir.
Şeffaflık ve güvenliğin sağlanması adına, Bireysel Emeklilik Sözleşmesi'nde son derece sağlam bir denetim mekanizması bulunur.
Emeklilik şirketlerinin faaliyetleri T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından denetlenir. Şirketlerin yılda en az bir kere bağımsız dış denetim yaptırması zorunlu olduğu gibi fonların hesap ve işlemleri, üçer aylık dönemler itibarıyla bağımsız dış denetime tabidir. Şirketlerin günlük faaliyetleri ise Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) tarafından elektronik ortamda izlenir.
Bireysel emeklilik hesabınız, emeklilik şirketlerinin mali bünyesinden bağımsız olarak Takasbank nezdinde saklanır. Emeklilik şirketlerinin iflas etmesi durumunda, Takasbank’ta saklanan birikiminiz bir diğer emeklilik şirketine aktarılır ve siz sistemde kalmaya devam edebilirsiniz.
Fon malvarlığı rehin edilemez, portföye ilişkin olarak yapılan işlemler haricinde teminat gösterilemez, 3. şahıslar tarafından haczedilemez ve iflas masasına dahil edilemez. Fonların ve portföy yöneticilerinin faaliyetleri ise Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yılda en az 1 kere denetimden geçer.
Bireysel Emeklilik Sözleşmesi'nin işleyişine ilişkin Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından hazırlanan şemayı incelemenizi öneririz.
Sistemde en az 10 yıl kalıp ve 56 yaşını tamamlayarak emekliliğe hak kazanabilirsiniz.
Emeklilik sözleşmenizin süresi içinde istediğiniz zaman sistemden ayrılabilirsiniz. Sistemden 10 yıldan ve 56 yaşından önce ayrılmanız durumunda sistemden erken ayrılmış sayılırsınız.
Sistemden erken ayrılmanız halinde, getiri tutarı üzerinden gelir vergisi (stopaj) kesintisi yapılır. Stopaj kesintisi oranı;
- 10 yıl süreyle sistemde kalmakla birlikte sistemden emeklilik hakkı elde etmeden ayrılan katılımcılar için %10,
- 10 yıldan az süreyle sistemde kalarak ayrılan katılımcılar için ise %15’tir.
Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu çerçevesinde emeklilik şirketleri, fona ilişkin giderlerin karşılanması için fondan gider kesintisi yapabilir.
MetLife Emeklilik Para Piyasası Fonu: |
yüzbinde 2,80 |
MetLife Emeklilik Standart Fonu: |
yüzbinde 5,10 |
MetLife Emeklilik Dengeli Değişken Fonu: |
yüzbinde 6,05 |
MetLife Emeklilik Döviz Fonu: |
yüzbinde 5,10 |
MetLife Emeklilik Hisse Fon: |
yüzbinde 6,05 |
MetLife Emeklilik Katılım Altın Fonu: |
yüzbinde 2,88 |
Sözleşmenin ilk yılı yönetim gider kesintisi uygulanmaz. 2. ve 5.yıllar arasında her yıl için aylık brüt asgari ücretin %8,5’ine karşılık gelen maktu tutar sözleşme yılı başında birikimlerden indirme suretiyle tahsil edilir. Sözleşmenin 6. yılından itibaren giriş aidatı ve yönetim gideri kapsamında herhangi bir kesinti yapılmaz.
Dilediğiniz zaman ödemeye ara verebilir ve daha sonra yeniden devam edebilirsiniz. Ara verilen süre içerisindeki aylar için borçlanmış olmazsınız.
Hayır, kısmi çıkış uygulaması Bireysel Emeklilik Sistemi'nde bulunmamaktadır.
Sahip olduğunuz planın minimum katkı payı tutarının altında kalmamak koşulu ile belirlediğiniz katkı payı üzerinden ödeme yapabilirsiniz.
Dilediğiniz zaman ödeme aracı değişikliği yapabilirsiniz. Ödemelerinizi DenizBank hesabınızdan ya da dilediğiniz banka kredi kartından gerçekleştirebilirsiniz.
Mevcut bireysel emeklilik sistemi Türk lirası üzerine kuruludur. Döviz cinsinden ödediğiniz katkı payları TL olarak kabul edilir ve sektörde faaliyet gösteren emeklilik şirketleri tarafından TL olarak yatırıma yönlendirilir. Sistemde dövizli katkı payı kabul edilmez.
Bazı planlara dahil olabilmek için “başlangıç katkı payı” olarak belirlenmiş katkı payı tutarını topluca ödemeniz istenebilir.
Asistans hizmeti içeren Bireysel Emeklilik Planlarımızla ilgili bilgi almak için 0850 222 0 638 (MET) MetLife İletişim Merkezimizi arayabilirsiniz.
Emeklilik şirketi tarafından emeklilik sözleşmesi çerçevesinde alınan ve katılımcılar adına bireysel emeklilik hesaplarında izlenen katkıların, riskin dağıtılması ve inançlı mülkiyet esaslarına göre işletilmesi amacıyla oluşturulan malvarlığıdır.
Sözleşmeniz ile ilgili işlemleri MetLife Cepte uygulamasından (Apple telefonlar için, Android telefonlar için), MetLife internet sitesi üzerinden (www.metlife.com.tr) MetLife e-şubesine giriş yaparak veya 0850 222 0 638 (MET) MetLife İletişim Merkezi arayarak yapabilirsiniz.
Planınız kapsamında sunulan fonları yatırım tercihinize göre belirleyerek birikimlerinizi, seçeceğiniz fonlar arasında plan kapsamında tanımlanan sınırlar dâhilinde istediğiniz oranlarda paylaştırabilirsiniz.
Takasbank nezdinde tutulan bireysel emeklilik hesaplarınızı MetLife tarafından verilecek olan şifre ile Takasbank’tan; birikimleriniz ve sözleşmeniz ile ilgili detaylara MetLife Cepte uygulamasından (Apple telefonlar için, Android telefonlar için), MetLife e-şube veya 0850 222 0 638 (MET) MetLife İletişim Merkezi’ni arayarak ulaşabilirsiniz.
Fon tercihleri sizin tarafınızdan yapılır, fonun getirisi hakkında şirketiniz tarafından herhangi bir sözlü ya da yazılı herhangi bir garanti vermesi mümkün değildir.
Fon dağılımı değişikliği talebi sizin tarafınızdan yapılır. Fon seçimlerinde ve fon değişikliklerinde alabileceğiniz risk düzeyini göz önünde bulundurup, belirlemeniz doğru tercih yapmanıza yardımcı olur.
Birikiminiz ve ödediğiniz katkı paylarının fonlar arasındaki dağılım oranını yılda 12 kez değiştirebilirsiniz.
Bireysel emekliliğe hak kazanabilmeniz için bireysel emeklilik sistemine giriş tarihinden itibaren en az 10 yıl sistemde bulunmak koşuluyla 56 yaşını tamamlama şartlarını sağlamanız gerekir.
- Emeklilik hakkını kazandığınız sözleşmenizin bulunduğu şirkete, ilgili sözleşme için emeklilik talebinde bulunabilirsiniz.
- Sistemde birden fazla emeklilik sözleşmeniz olması durumunda, tüm sözleşmelerinizden emekliliğe hak kazanmanız için en az birinden bu hakkı kazanmanız yeterlidir. Bu durumda
- Ya da sadece emeklilik hakkı kazanmış olduğunuz sözleşmenizden haklarınızı kullanarak sistemden emekli olabilirsiniz.
Bireysel emekliliğe hak kazanabilmeniz için Bireysel Emeklilik Sistemi'ne giriş tarihinden itibaren en az 10 yıl sistemde bulunmak koşuluyla 56 yaşını tamamlama şartı aranmaktadır.
Emekliliğe hak kazandığınızda aşağıdaki seçenekleri değerlendirebilirsiniz:
- Bireysel emeklilik sisteminde kalarak, birikiminizi "programlı geri ödeme" şeklinde geri alabilirsiniz. Bu durumda, plan değişikliği yoluyla “Emeklilik Gelir Planı”na dâhil olursunuz.
- Birikiminizi toplu olarak alabilirsiniz.
- Birikiminizi yukarıda yer verdiğimiz seçenekler arasında paylaştırabilir ya da emeklilik kararınızı erteleyerek, Bireysel Emeklilik Sözleşmesi'nde kalıp katkı payı ödemeye devam edebilirsiniz.
- Birden fazla hesabınız olması durumunda, aynı şirkette veya farklı şirketlerde bulunan hesaplarınızı emeklilik hakkı kullandığınızda birleştirebilirsiniz.
Emeklilik hakkı kazandığınız tarihte emeklilik hakkınızı hemen kullanmak zorunda değilsiniz, emeklilik hakkınızı ileri bir tarihte de kullanabilirsiniz. Bu durumda Bireysel Emeklilik Sistemi’nde kalarak istediğiniz zaman ödeme yapmaya devam edebilir, böylelikle devlet katkısından yararlanmaya devam ederek birikimlerinizi daha da artırabilirsiniz.
Bireysel emeklilik sisteminden emeklilik hakkı kazanırsanız getiri üzerinden, %5 oranında stopaj kesintisi yapılır. Ancak; emeklilik hakkı kazanmadan ayrılırsanız getiri üzerinden yapılacak stopaj kesintisi;
- 10 yıl süreyle sistemde kalmakla birlikte sistemden emeklilik hakkı elde etmeden ayrılan katılımcılar için %10,
- 10 yıldan az süreyle sistemde kalarak ayrılan katılımcılar için ise %15’tir.
Emeklilikte Elde Edilen Haklar
Katılımcı, emeklilikte Bireysel Emeklilik hesabındaki birikimleri topluca alabilir veya yıllık gelir sigortası ya da programlı geri ödeme sözleşmesi yaptırarak emekli maaşı almayı seçebilir.
Emekli Olmadan Sistemden Ayrılma
Sistemden erken ayrılmanız halinde, getiri tutarı üzerinden gelir vergisi (stopaj) kesintisi yapılır. Stopaj kesintisi oranı;
- 10 yıl süreyle sistemde kalmakla birlikte sistemden emeklilik hakkı elde etmeden ayrılan katılımcılar için %10,
- 10 yıldan az süreyle sistemde kalarak ayrılan katılımcılar için ise %15’tir.
Emeklilik Planı Değişikliği
Emeklilik planınızı bir yılda azami altı kez değiştirilebilirsiniz. Yeni emeklilik planınıza değişiklik tarihi itibarıyla on gün içerisinde geçiş yapılır ve geçiş yapılan tarih itibariyle 10 iş günü içinde yeni emeklilik sözleşmeniz size ulaştırılır.
Cayma/ Çıkış/ Aktarım Hakkı
- Sözleşmenin ilk 60 günü içerisinde sözleşmeden cayabilirsiniz.
- Emeklilik sözleşmenizin süresi içinde istediğiniz zaman sistemden ayrılabilirsiniz. Sistemden 10 yıldan ve 56 yaşından önce ayrılmanız durumunda sistemden erken ayrılmış sayılırsınız.
- Başka şirketten aktarımla düzenlenenler hariç katılımcı yürürlük tarihinden itibaren en az 2 yıl sonra aktarım yapabilir.
- Aktarımla düzenlenen sözleşmeler için aktarım tarihinden itibaren en az 1 yıl sonra aktarım yapılabilir.
Fon Dağılımı Değişikliği
Katılımcı, aynı şirkette seçmiş olduğu planlarını yılda en fazla 4 kez ve fon oranlarındaki dağılımını yılda en fazla 12 kez değiştirme hakkına sahiptir.
Hakların kullanımı
Bireysel emeklilik sözleşmelerinde sözleşmeden doğan haklar kural olarak katılımcı tarafından kullanılır. Fon dağılımı değişikliği, emeklilik planı değişikliği ve birikimlerin aktarımı haklarının, katılımcı ad ve hesabına katkı payı ödeyen kişi tarafından kullanılması kararlaştırılabilir.
Katkı payının değiştirilmesi ve ödemeye ara verme
Emeklilik sözleşmesi süresi içinde katkı payı tutarı, emeklilik planında tanımlı asgari katkı payından daha az olmamak üzere değiştirilebilir.
Emeklilik sözleşmesi süresi içinde katkı payı ödenmesine ara verilebilir.
Ödenmeye ara verildikten sonra tekrar katkı payı ödenmeye başlanması durumunda, ödenen tutar ödemenin yapıldığı aydaki katkı payı ödemesi olarak kabul edilir.
Vadesi 01.01.2016 ve sonrası olan ödemeler için; sözleşmede belirlenen vadeye ait katkı payı ödemesinin ödeme tarihini takip eden üç ay içinde yapılmaması durumunda sözleşmede düzensiz ödeme yapıldığı kabul edilir.
Düzensiz ödeme yapıldığı kabul edilen bir sözleşmenin, ödenmemiş vadelerinin tümünün defaten kapatılması durumunda sözleşme tekrar düzenli ödeme statüsüne alınacaktır.
Düzensiz ödeme statüsü içeren bir sözleşmede çıkış olması durumunda ilerleyen maddelerde detaylandırılan Devlet Katkısı kontrolüne bağlı kesinti iadesi yapılmayacaktır.
01.01.2021 İtibariyle Uygulanacak Değişiklikler
- Fon İşletim Gider Kesintisinin belli bir oranı iade edilmeye başlayacaktır.
- Sözleşmenin sonlanması durumunda, yapılacak kesintilerin toplam tutarı devlet katkısı hesabındaki tutarın belli bir oranını geçemeyecektir.
- Düzensiz ödeme statüsü içeren bir sözleşmede çıkış olması durumunda ilerleyen maddelerde detaylandırılan Devlet Katkısı kontrolüne bağlı kesinti iadesi yapılmayacaktır.
Fon İşletim Giderinden İade
Fon işletim gider kesintilerinin de belli bir oranı sözleşmenin altıncı yılından itibaren iade edilmeye başlanacaktır.
İade oranları sistemde kalınan süre her yıl artacak olup iadeler 01.01.2021 tarihinden sonra başlayacaktır.
Sözleşme yılı ve ona karşılık gelen iade oranları aşağıdaki tabloda yer almaktadır.
SÖZLEŞME YILI | İADE ORANI |
---|---|
6. Yıl için; | 2,50% |
7. Yıl için; | 5% |
8. Yıl için; | 7,50% |
9. Yıl için; | 10% |
10. Yıl için; | 12,50% |
11. Yıl için; | 15% |
12. Yıl için; | 17,50% |
13. Yıl için; | 17,50% |
14. Yıl için; | 22,50% |
15+ Yıl için; | 25% |
İadeler, sözleşme bazında ve sözleşme yıl dönümleri esas alınmak suretiyle yıllık olarak yapılacaktır.
İade oranının belirlenmesine ilişkin sürenin hesabında, 01.01.2013 tarihinden itibaren sistemde geçirilen süre esas alınacaktır.
Kesintinin hesaplama tarihi itibarıyla mevcut bulunan birikimin %1,1’inin altında kalan kısmı için iade uygulanmayacaktır.
Devlet Katkısı Kontrolü
Devlet Katkısı, bireysel emeklilik sözleşmesinden alınan toplam kesintilerin kontrolü için bir unsur haline getiriliyor.
Sözleşmenin sonlanması durumunda; sözleşmenin yürürlük tarihinden sonlanma tarihine kadar yapılan kesintilerin toplam tutarı, Devlet Katkısı hesabında bulunan tutar üzerinden, aşağıdaki tabloda yer alan oranlar kullanılarak hesaplanacak tutarı geçemeyecektir.
SÖZLEŞME YILI | KONTROLDE KULLANILACAK ORAN |
---|---|
5 | 60% |
7 | 70% |
8 | 80% |
9 | 90% |
10+ | 100% |
Devlet Katkısı ile ilişkilendirilmiş toplam kesinti tutarı, sözleşmenin 6. yıl ve sonrası için uygulanacaktır. 01/01/2021 tarihinden itibaren kontrol yapılmaya başlanacaktır.
- Bu kontrolde, 01.01.2016 tarihi itibarıyla mevcut bulunan birikimler ve bunların getirileri üzerinden kontrol tarihine kadar yapılan kesintiler dikkate alınmayacaktır.
- Kontrol tarihi itibarıyla toplam birikim tutarı yıllık brüt asgari ücretin 10 katını aşan sözleşmeler ve düzensiz ödeme içeren sözleşmeler için limit kontrolü yapılmayacaktır.
- İşveren, Grup Emeklilik sertifikasında kontrol yapılmayacaktır.
- Limitler belirlenirken sözleşmenin sistemde geçirdiği süre dikkate alınacaktır.
Bireysel Emeklilik Sistemi, Sosyal Güvenlik Sistemi’nin alternatifi değildir, sistemi tamamlayıcı niteliktedir. Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil olduğunuzda Sosyal Güvenlik Kurumu’yla olan ilişkinizde bir değişiklik meydana gelmez. Sosyal güvenlik sistemi ve Bireysel Emeklilik Sistemi’ne yaptığınız ödemeler birbirinden bağımsız olup haklarınız ile kazanımlarınızın sistemler arası aktarılması mümkün değildir.
Evet, 25 Mayıs 2021 tarihinde yürürlüğe giren 7319 sayılı Sigortacılık ile Diğer Bazı Alanlara İlişkin Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca, 18 yaşından küçükler adına bireysel emeklilik hesabı açılması mümkün hale gelmiştir.
Siz katılımcı nam ve hesabına katkı paylarını ödeyebilirsiniz, fakat devredemezsiniz. Bireysel emeklilik sözleşmesinin başka bir kişiye devredilmesi mümkün değildir.
Kanunun 17. ve yönetmeliğin 26. madde hükümlerinde açıkça belirtildiği üzere katılımcının sistemde bulunduğu ay sayısı ile haciz, rehin veya iflas tarihinde geçerli brüt asgari ücret tutarının çarpımına karşılık gelen birikim tutarının üzerindeki tutar nafaka borcu alacaklılarının hakkı saklı kalmak kaydıyla haczedilebilir, rehnedilebilir ve iflas masasına dahil edilebilir.
Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından hazırlanan Bireysel Emeklilik Sisteminde Fon Payları Üzerinden Haczedilebilir Tutar Hesabını incelemenizi öneririz.
Çalışanın maaş bilgisi emeklilik şirketinde olmadığı için bahsi geçen kontrol işverenin sorumluluğundadır.