
MetLife'ta bireysel emeklilik sözleşmesi bulunan veya yeni sözleşme yaptıranlar ödedikleri her 200 TL için 5 MacBook Air ve 20 iPad'ten birini kazanma şansı yakalıyor.
Bireysel Emeklilik Sistemi ve Bireysel Emeklilik ürünleri hakkında merak ettiklerinizi buradan öğrenebilirsiniz.
01/01/2013 tarihinden itibaren ödenen katkı payları için Devlet Katkısı kazanılabilmektedir.
Evet... Devlet Katkısı, gelirinizden veya gelir elde edip etmediğinizden bağımsız bir teşviktir. Benzer şekilde gelir vergisi mükellefi olma şartı da aranmamaktadır. Bireysel Emeklilik Sistemi’nde katılımcı sıfatı ile bireysel veya gruba bağlı bireysel sözleşmesi olan "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı katılımcılar ile 29/5/2009 tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesi kapsamındaki katılımcılar" Devlet Katkısı’ndan faydalanabilir.
Evet... İki yıl daha düzenli katkı payı yatırarak emeklilik hakkını kazanmanız halinde Devlet Katkısı uygulaması başladıktan sonra geçen süre dikkate alınmaksızın, Devlet Katkısı’na %100 oranında hak kazanacaksınız. Bu doğrultuda emeklilik hakkı kazanımına az süre kalan katılımcıların sistemden çıkmaması gerekmektedir.
Emeklilik hakkı elde ettiğinizde Devlet Katkısı’nın tamamına hak kazanacaksınız. Sistemden erken çıkacak katılımcılar için Bireysel Emeklilik Sistemi’nde 01.01.2013 tarihine kadar geçirdikleri zaman gözönüne alınarak kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç yıl sistemde kalmak koşuluyla bir defaya mahsus olmak üzere aşağıdaki hakediş süreleri eklenecektir.
Sistemde 01.01.2013 öncesinde;
3 yıldan fazla, 6 yıldan az bulunan katılımcılara 1 yıl,
6 yıldan fazla, 10 yıldan az bulunan katılımcılara 2 yıl,
10 yıldan fazla, bulunan katılımcılara 3 yıl süre eklenecektir.
Devlet Katkısı TC kimlik numarası kapsamında, katılımcı bazında belli sınırlamalar dahilinde ödenmektedir. Birden fazla sözleşmeniz olması durumunda, toplamda Devlet Katkısı için tanımlanan azami tutarı aşmamak kaydı ile her sözleşmenize ilişkin yatırdığınız katkı payı nispetinde Devlet Katkısı alabilirsiniz. Unutmayınız ki her bir yakınınız adına açılan Bireysel Emeklilik hesabı için Devlet Katkısı ayrı hesaplanacak, üst limit her katılımcı için ayrı ayrı uygulanacaktır.
Devlet Katkısı TC kimlik numarası kapsamında, katılımcı bazında belli sınırlamalar dahilinde ödenmektedir. Toplamda Devlet Katkısı için tanımlanan azami tutarı aşmamak kaydı ile her şirketteki sözleşmenize ilişkin yatırdığınız katkı payı nispetinde Devlet Katkısı alabilirsiniz.
Devlet Katkısı TC kimlik numarası kapsamında, katılımcı bazında belli sınırlamalar dahilinde ödenmektedir. Bu kapsamda hem eşiniz hem de siz Devlet Katkısı’ndan ayrı ayrı faydalanırsınız. Üst limit de siz ve eşiniz için ayrı ayrı uygulanır.
Hayır. Devlet Katkısı 01.01.2013 tarihi itibariyle uygulanmaya başlandı. Bu tarih öncesinde ödemiş olduğunuz katkı paylarını, gelir vergisi matrahınızdan indirmeniz suretiyle vergi teşviği sağlanmaktadır.
Devlet Katkısı için tanımlanan üst sınır aylık asgari brüt ücretin % 25’i kadar olup 2018 yılında geçerli olan aylık asgari brüt ücret dikkate alındığında, bu tutar yılda azami 6.088,50 TL’dir.
Evet… Devlet Katkısı kişinin gelirinden veya kişinin gelir elde edip etmediğinden bağımsız bir teşviktir. Devlet Katkısı için tanımlanan üst sınır yıllık asgari brüt ücretin % 25’i kadardır.
Devlet Katkısı üst sınırı katılımcı bazında takip edilecek olup, eşiniz için yatırdığınız aylık 500 TL katkı payı için her ay % 25 oranında (125 TL) ve kendiniz için yatırdığınız aylık 600 TL katkı payı için her ay % 25 oranında (150 TL) Devlet Katkısı ödenecektir.
Evet... İstediğiniz zaman sistemden çıkabilirsiniz. Bununla birlikte ilk üç yıl içinde ayrılmanız durumunda Devlet Katkısı’na hak kazanamazsınız.
Emeklilik hakkı elde ettiğinizde Devlet Katkısı’nın tamamına hak kazanacaksınız. Sistemden erken çıkacak katılımcılar için Bireysel Emeklilik Sistemi’nde 01.01.2013 tarihine kadar geçirdikleri zaman gözönüne alınarak kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç yıl sistemde kalmak koşuluyla bir defaya mahsus olmak üzere aşağıdaki hakediş süreleri eklenecektir. Sistemde 01.01.2013 öncesinde;
3 yıldan fazla, 6 yıldan az bulunan katılımcılara 1 yıl,
6 yıldan fazla, 10 yıldan az bulunan katılımcılara 2 yıl,
10 yıldan fazla, bulunan katılımcılara 3 yıl süre eklenecektir.
Kanunda bu sınırın % 15’e çıkarılması öngörülmüştür. Bu konuya şu şekilde yer verilmiştir:
“Türkiye'de bulunan bir emeklilik veya sigorta şirketi nezdinde akdedilmiş olması şartıyla; ücretinin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait birikimli hayat sigortası poliçeleri için hizmet erbabı tarafından ödenen primlerin %50’si ile ölüm, kaza, sağlık, hastalık, sakatlık, işsizlik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta poliçeleri için hizmet erbabı tarafından ödenen primler (indirim konusu yapılacak primler toplamı) ödendiği ayda elde edilen ücretin %15’ini ve asgari brüt ücretin yıllık tutarını aşamaz.”
Bireysel emeklilik sisteminden emeklilik hakkı kazanırsanız;yapılan ödemenin içerdiği getiri tutarı üzerinden %5 oranında stopaj kesintisi yapılır. Ancak, emeklilik hakkı kazanmadan ayrılırsanız getiri tutarı üzerinden yapılacak stopaj kesintisi;
Hayır… Devlet Katkısı geliriniz ile ilgili bir teşvik olmayıp emeklilik şirketiniz sözleşmenize yaptığınız ödemeye ilişkin kazanacağınız Devlet Katkısı’nı ilgili kamu kurumu ile temasa geçip hesabınıza yansıtacaktır.
Devlet Katkısı, katkı payı ödemelerinden ayrı olarak takip edilir ve Hazine Müsteşarlığı’nca belirlenen yatırım araçlarında yatırıma yönlendirilir.
Sadece kendi adınıza ödediğiniz plan için Devlet Katkısı’ndan yararlanırsınız. İşvereniniz ise mevcut uygulamada olduğu gibi sizin adınıza ödemiş olduğu katkı paylarını direkt gider kaydedip kurumlar vergisi matrahından indirecektir.
Kişi hacizli sözleşmeye ödeme yapmaya devam ettiği sürece Devlet Katkısı da ödenecektir. Zira haciz her zaman kaldırılabilir veya süresi içerisinde nakde çevirme söz konusu olmaz ise kendiliğinden kalkabilir. Bu durumda geriye dönük hak kaybına neden olmamak adına farklı bir uygulama yapılması mümkün değildir.
Devlet Katkısı ve getirileri haczedilemez, rehnedilemez, iflas masasına dahil edilemez.
18 yaşını dolduran herkes bireysel emeklilik sistemine katılabilir. Sisteme dahil olmanız için herhangi bir üst yaş sınırı yoktur. Medeni hakları kullanma ehliyetini haiz herkes bireysel emeklilik sistemine katılabilir.
Sistemde en az 10 yıl kalıp ve 56 yaşını tamamlayarak emekliliğe hak kazanabilirsiniz.
Emeklilik sözleşmenizin süresi içinde herhangi bir anda sistemden ayrılabilirsiniz. Sistemden 10 yıldan ve 56 yaşından önce ayrılmanız durumunda sistemden erken ayrılmış sayılırsınız.
Erken ayrılma sırasında getiri üzerinden alınacak stopaj tutarının birikimleriniz üzerinden,
10 yıl süreyle katkı payı ödemesi yapmadan ayrılmanız durumunda %15
10 yıl süre ile katkı payı ödemekle beraber emeklilik hakkınızı kazanmadan ayrılmanız durumunda ise %10 stopaj kesintisi yapılır.
Katkı payı ödemenize ara verebilirsiniz.
Emeklilik sözleşmesine göre ödenmesi öngörülen katkı payının ödeme tarihini takip eden üç ay içinde, ilgili hesaba herhangi bir tutarda katkı payı ödemesi yapılmaması durumunda sözleşmede ödemeye ara verildiği kabul edilir.
Sahip olduğunuz planın minimum katkı payı tutarının altında kalmamak koşulu ile belirlediğiniz katkı payı üzerinden ödeme yapabilirsiniz
Bazı planlara dahil olabilmek için “başlangıç katkı payı” olarak belirlenmiş katkı payı tutarını topluca ödemeniz istenebilir.
Emeklilik şirketi tarafından emeklilik sözleşmesi çerçevesinde alınan ve katılımcılar adına bireysel emeklilik hesaplarında izlenen katkıların, riskin dağıtılması ve inançlı mülkiyet esaslarına göre işletilmesi amacıyla oluşturulan malvarlığıdır.
Planınız kapsamında sunulan fonları yatırım tercihinize göre belirleyerek birikimlerinizi, seçeceğiniz fonlar arasında plan kapsamında tanımlanan sınırlar dâhilinde istediğiniz oranlarda paylaştırabilirsiniz.
* Fon tercihleri sizin tarafınızdan yapılır, fonun getirisi hakkında şirketiniz tarafından herhangi bir garanti verilmez.
* Fon dağılımı değişikliği talebi sizin tarafınızdan yapılır.
* Fon seçimlerinde ve fon değişikliklerinde alabileceğiniz risk düzeyini göz önünde bulundurup, belirlemeniz doğru tercih yapmanıza yardımcı olur.
Emeklilik yatırım fonları getirileri ile ilgili şirketinizin sözlü ya da yazılı herhangi bir garanti vermesi mümkün değildir.
Takasbank nezdinde tutulan bireysel emeklilik hesaplarınızı MetLife tarafından verilecek olan şifre ile Takasbank’tan, birikimleriniz ve sözleşmeniz ile ilgili bilgilere MetLife internet sitesi üzerinden (www.metlife.com.tr) MetLife e-şubesine T.C. kimlik ve cep telefonu numaranız ile giriş yaparak veya 0850 222 0 638 (MET) MetLife İletişim Merkezi arayarak bilgi alabilirsiniz.
Birden fazla emeklilik sözleşmeniz varsa; bu sözleşmelerden birinden emekliliğe hak kazandıysanız (10 yıl boyunca katkı payı ödediyseniz ve 56 yaşınızı tamamladıysanız) ve diğer sözleşmelerinizden de emekli olmak istiyorsanız; emeklilik hakkınızı kullanacağınıza dair taleple birlikte, diğer sözleşmeleriniz için de emeklilik hakkını kullanmak istediğinizi bildirmeniz gerekmektedir.
Birikimlerinizin tamamını ya da bir kısmını toplu olarak alabilir, hazırlanacak bir program çerçevesinde aylık, 3 aylık, 6 aylık veya yıllık dönemlerde birikimlerinizin ödenmesini talep edebilirsiniz.
Bireysel emeklilik sisteminden emeklilik hakkı kazanırsanız getiri üzerinden, %5 oranında stopaj kesintisi yapılır. Ancak; emeklilik hakkı kazanmadan ayrılırsanız getiri üzerinden yapılacak stopaj kesintisi,
* 10 yıl süre ile katkı payı ödemeden sistemden ayrılırsanız %15,
* En az 10 yıl süre ile katkı payı ödedikten sonra ayrılırsanız %10, olur.
Emeklilikte Elde Edilen Haklar
Katılımcı, emeklilikte Bireysel Emeklilik hesabındaki birikimleri topluca alabilir veya yıllık gelir sigortası ya da programlı geri ödeme sözleşmesi yaptırarak emekli maaşı almayı seçebilir.
Emekli Olmadan Sistemden Ayrılma
Sistemden ayrılma halinde toplam getiri tutarı üzerinden; 10 yıldan önceki ayrılmada %15, 10 yıldan sonra, 56 yaşından önceki ayrılmada %10, emekli olunca ayrılmada %5 stopaj kesintisi yapılır.
Emeklilik Planı Değişikliği
Emeklilik planınızı bir yılda azami dört kez değiştirilebilirsiniz. Yeni emeklilik planınıza değişiklik tarihi itibarıyla on gün içerisinde geçiş yapılır ve geçiş yapılan tarih itibariyle 10 iş günü içinde yeni emeklilik sözleşmeniz size ulaştırılır.
Cayma/ Çıkış/ Aktarım Hakkı
Katılımcı isterse; sözleşmenin ilk 60 günü içerisinde cayabilir. Başka şirketten aktarımla düzenlenenler hariç katılımcı yürürlük tarihinden itibaren en az 2 yıl sonra aktarım yapabilir.
Aktarımla düzenlenen sözleşmeler için aktarım tarihinden itibaren en az 1 yıl sonra aktarım yapılabilir.
Fon Dağılımı Değişikliği
Katılımcı, aynı şirkette seçmiş olduğu planlarını yılda en fazla 4 kez ve fon oranlarındaki dağılımını yılda en fazla 6 kez değiştirme hakkına sahiptir.
Hakların kullanımı
Bireysel emeklilik sözleşmelerinde sözleşmeden doğan haklar kural olarak katılımcı tarafından kullanılır. Fon dağılımı değişikliği, emeklilik planı değişikliği ve birikimlerin aktarımı haklarının, katılımcı ad ve hesabına katkı payı ödeyen kişi tarafından kullanılması kararlaştırılabilir.
Katkı payının değiştirilmesi ve ödemeye ara verme
Emeklilik sözleşmesi süresi içinde katkı payı tutarı, emeklilik planında tanımlı asgari katkı payından daha az olmamak üzere değiştirilebilir.
Emeklilik sözleşmesi süresi içinde katkı payı ödenmesine ara verilebilir.
Ödenmeye ara verildikten sonra tekrar katkı payı ödenmeye başlanması durumunda, ödenen tutar ödemenin yapıldığı aydaki katkı payı ödemesi olarak kabul edilir.
Vadesi 01.01.2016 ve sonrası olan ödemeler için; sözleşmede belirlenen vadeye ait katkı payı ödemesinin ödeme tarihini takip eden üç ay içinde yapılmaması durumunda sözleşmede düzensiz ödeme yapıldığı kabul edilir.
Düzensiz ödeme yapıldığı kabul edilen bir sözleşmenin, ödenmemiş vadelerinin tümünün defaten kapatılması durumunda sözleşme tekrar düzenli ödeme statüsüne alınacaktır.
Düzensiz ödeme statüsü içeren bir sözleşmede çıkış olması durumunda ilerleyen maddelerde detaylandırılan Devlet Katkısı kontrolüne bağlı kesinti iadesi yapılmayacaktır.
01.01.2021 İtibariyle Uygulanacak Değişiklikler
Fon İşletim Giderinden İade
Fon işletim gider kesintilerinin de belli bir oranı sözleşmenin altıncı yılından itibaren iade edilmeye başlanacaktır.
İade oranları sistemde kalınan süre her yıl artacak olup iadeler 01.01.2021 tarihinden sonra başlayacaktır.
Sözleşme yılı ve ona karşılık gelen iade oranları aşağıdaki tabloda yer almaktadır.
SÖZLEŞME YILI | İADE ORANI |
---|---|
6. Yıl için; | 2,50% |
7. Yıl için; | 5% |
8. Yıl için; | 7,50% |
9. Yıl için; | 10% |
10. Yıl için; | 12,50% |
11. Yıl için; | 15% |
12. Yıl için; | 17,50% |
13. Yıl için; | 17,50% |
14. Yıl için; | 22,50% |
15+ Yıl için; | 25% |
İadeler, sözleşme bazında ve sözleşme yıl dönümleri esas alınmak suretiyle yıllık olarak yapılacaktır.
İade oranının belirlenmesine ilişkin sürenin hesabında, 01.01.2013 tarihinden itibaren sistemde geçirilen süre esas alınacaktır.
Kesintinin hesaplama tarihi itibarıyla mevcut bulunan birikimin %1,1’inin altında kalan kısmı için iade uygulanmayacaktır.
Devlet Katkısı Kontrolü
Devlet Katkısı, bireysel emeklilik sözleşmesinden alınan toplam kesintilerin kontrolü için bir unsur haline getiriliyor.
Sözleşmenin sonlanması durumunda; sözleşmenin yürürlük tarihinden sonlanma tarihine kadar yapılan kesintilerin toplam tutarı, Devlet Katkısı hesabında bulunan tutar üzerinden, aşağıdaki tabloda yer alan oranlar kullanılarak hesaplanacak tutarı geçemeyecektir.
SÖZLEŞME YILI | KONTROLDE KULLANILACAK ORAN |
---|---|
5 | 60% |
7 | 70% |
8 | 80% |
9 | 90% |
10+ | 100% |
Devlet Katkısı ile ilişkilendirilmiş toplam kesinti tutarı, sözleşmenin 6. yıl ve sonrası için uygulanacaktır. 01/01/2021 tarihinden itibaren kontrol yapılmaya başlanacaktır.
MetLife'ta bireysel emeklilik sözleşmesi bulunan veya yeni sözleşme yaptıranlar ödedikleri her 200 TL için 5 MacBook Air ve 20 iPad'ten birini kazanma şansı yakalıyor.