Üniversiteden mezun oldunuz ve ilk işinize girerek “gerçek dünyaya” adım atttınız. Ve şimdi de ilk maaşınızı aldınız, her ne kadar en sonunda “gerçek” para kazandığınızı düşünüp, mutlu olsanız bile, aldığınız bu ilk maaşın paranızı nasıl yöneteceğinizi ve geleceğiniz için nasıl hazırlık yapacağınızı öğrenmenin sadece ilk adımı olduğunu unutmayın.

 

Pahalı şeyler alıp, savurganlık yapmadan önce, paranızı nasıl harcamanız gerektiğini bir düşünün.

Şimdi edineceğiniz tasarruf alışkanlığının gelecekteki yaşamınızı olduğu kadar, emeklilik döneminizi de etkileyeceğini gözünüzden kaçırmamanız gerekir. Para harcama konusunda iyi alışkanlıklar geliştirmek ve kazandığınız para hakkında sorumluluk sahibi olarak davranmanız, finansal özgürlüğünüze çok yakında kavuşacaksınız anlamına gelir.

İşte size hakkında düşünmeniz gereken birkaç önemli nokta:

Borçlarınızın tamamını ödeyin ve bir bütçe yapın 
Finansal bir planlamacı olan Edward Kohlhepp, Jr, “Eğer yakın zamanda üniversiten öğrenim kredisiyle mezun olmuşsanız, kazandığınız paranın büyük bir kısmını bu borcunuzu tamamen bitirmek için kredi borcunuza ayırmanızı”, tavsiye ediyor. Ayrıca, eğer bu borcunuzdan hemen kurtulmaya çalışmazsanız, bu borcun sizin mali durumunuzu çok uzun bir zaman için etkileyeceğini söylüyor.

Mali analist olarak çalışan Tom Drake, bir bütçe oluşturmanın faturalarınızı yönetmek ve maaşınızın doğru yerlere gittiğinden emin olmak için iyi bir yol olduğunu ifade ediyor. Ve şunu tavsiye ediyor; “Faturalarınızı ve ihtiyaçlarınızı listeleyin ve bunların hepsinin karşılanmış olduğundan emin olun”. “Planlama yapmanın yerini tutacak olan başka bir şey daha yoktur. Ne kadar kazandığınızı bilirseniz ve paranın nerelere gittiğini takip ederseniz, paranız daha da çok çoğalacaktır.”

Vergi Kesintisi 
İşverenler sizin kazandığınız maaş üzerinden kanun gereği ilgili vergi kesintilerini yapmak zorundadırlar. Ancak burada bazı esneklikler de bulunabilir. Farklı muafiyetlerin sizin maaşınızı nasıl etkileyebileceği konusunda bilgi almak için insan kaynakları departmanından bir görevliye danışınız.

Maaşınızdan kesilecek olan vergileri aklınızdan çıkarmamanız önemlidir- çünkü sonradan daha büyük bir vergi kesintisi yapılan bir durumla karşılaşmayı istemezsiniz. Ancak aynı zamanda aylık olarak yeterli miktarda bir nakit akışınızın olmasını ve faturalarınızı ve aylık masraflarınızı ödemek için dengeli bir nakit akışını sağlamayı da arzu edersiniz.

Koşullarınız değiştikçe (eğer çocuklarınız varsa, veya evlendiğiniz veya boşandığınız zaman ya da kendi işinizi kurduğunuz zaman) siz de bu vergi kesintisi ile ilgili statünüzü değiştirme ihtiyacını duyabilirsiniz. Bu gibi önemli kararları vermeden önce bir muhasebeciyle veya vergi konusunda uzman olan bir profesyonelle görüşmenizi öneririz.

Emeklilik Fonunuz 

Her ne kadar daha çok genç olduğunuzu düşünseniz de veya emeklilik gibi özel bir amaç için ayrılan yeterli bir ödeneğe sahip olmadığınızı düşünseniz bile, emeklilik için tasarruf yapmaya başlamanın sırası  aslında şimdi.

Hayat sigortası sektöründe finansal planlama hizmetlerinde çalışan Lidia Shong, bu tasarruflara ne kadar çok erken başlarsanız, uzun vadede o kadar çok başarılı olabileceğinizi söylüyor. Ayrıca, her ay kazandığınız paranın en az yüzde 10’unu emekliliğiniz için bir köşeye ayırmanızı tavsiye ediyor.

Birçok şirket çalışan katkılarını hazırlamış oldukları bir grup emeklilik planı içinde çalışanlarına sunmaktadır. Bu da şu anlama gelir, işvereniniz de sizin bu plan için ödeyeceğiniz yüzdenin aynısını öder ve bunu da sizin maaşınızdan belli oranlarda birtakım kesintiler yaparak uygular. Shong, işverenlerin büyük çoğunluğu maaşınızın yüzde dört ila yüzde altısı oranında bir aralıkta kesinti uygular ve gelirinizin yüzde 10’unun bir köşeye ayrılması sizin için tam işveren katkısının elde edilmesini sağlamış olacaktır.

Bu para sizin emeklilikten sonra serbestçe kullanabileceğiniz, geleceğinize ait bir paradır — bu parayı atıl bir şekilde bırakmayın.

İşvereniniz size bir emeklilik planı teklif etmese dahi, siz yine de emeklilik için birikim yapabilirsiniz. Eğer şartlarınız uyuyor ise, kendinize bireysel emeklilik hesabı (BES) açmanızı düşünmenizi öneririz ve böylece maaşınızın bir kısmı otomatik ve direkt olarak emeklilik hesabınıza aktarılmış olacaktır. Tasarruf alışkanlığının kazanılması ve yerleşmesi için en iyi yöntem, ödeyeceğiniz katkı paylarının emeklilik hesabınıza otomatik olarak aktarılmasıdır – böylece ödemeyi unutma riskiniz ortadan kalkar veya daha az katkı payı yatırma gibi bir düşünceyle baştan çıkıp, paranızı başka şeyler için harcamamış olursunuz.

Yeni işinizde para kazanmaya devam ettikçe, sizin için önemli olan şeylerin neler olduğunu da anlamaya başlayacaksınız. İhtiyaçlarınızı karşılamanıza ve finansal geleceğinizi güvence altına almanıza olanak sağlayacak olan bir harcama planı oluşturmak için size yardımcı olabilecek güvenilir profesyoneller ile görüşün.