Varlıklarınızın dağıtılıp, tahsis edilmesi yatırım seçeneklerinizin büyük bir kısmını teşkil eder- ve hedeflerinize ulaşmanız için size en iyi fırsatları sağlar.
Finansal uzmanların çoğu şu konuda hemfikir: yatırım riskinizi kontrol altında tutmanın en iyi yolu, birikimlerinizi –üç ana varlık sınıfı olan- hisse senetleri, tahviller ve nakit arasında dağıtıp, yaymaktır ve böylece varlıklarınızı ve risk toleransınızı hedeflerinize uygun bir şekilde eşleştirmiş olursunuz. Portföyünüzde bulunan bu varlıkların karmasına ise portföy dağılımı adı verilir.
UC San Diego Üniversitesinde Finans ve Ekonomi Profesörü olan Alex Kane “Milyonlarca potansiyel yatırım fırsatları arasından birini seçmek çok bunaltıcı olabilir” diyor. “Bu seçenekleri üç kategori altında daraltmak sizin işinizi çok daha kolay bir hale getirecektir.”
1. İşe hedeflerinizle başlayın
Birinci adım, neden yatırım yaptığınızın sebebini tespit etmektir. İnsanların ortak hedefleri arasında emeklilik, acil durumlar için hazırlıklı olmak ve üniversite masraflarını ödemek gibi hedefler bulunur ancak sizin kendi işinizi kurmak gibi başka hedefleriniz de olabilir.
İkinci adım ise, hedeflerinizin her birini finanse edebilmeniz için ihtiyaç duyduğunuz zaman aralığını tahmin etmektir. Buna da zaman tercihi/değerlendirme tarihi adı verilir.
2. Varlıkları zaman ile eşleştirin
Genellikle, bu üç varlık sınıfı için –hisse senetleri, tahviller ve nakit para- en uygun olan belirli bazı zaman aralıkları bulunur.
Uzun vadeli (10 yıldan fazla süreli): Hisse senetlerini vurgulayın. Uzun vadeli süreler içinde hisse senetleri en iyi artış seyrini gösterecektir, özellikle de enflasyonun etkilerini kompanse etmek istediğiniz zamanlarda. Kane, “En düşük orandaki bir enflasyon oranı bile yapmış olduğunuz birikimlerin alım gücünü yiyip, tüketebilir” diyor. Bu nedenle yatırımlarınızdan kar sağlamak için enflasyon oranını göz önünde bulundurun.
Hisse senetlerinin kısa vadeli dönemler içinde büyük kayıplara da neden olabileceklerinin bilinmesi önemlidir. Ancak, en azından 1926 yılından beridir son 20 yıllık dönem içinde veya daha uzun bir süredir, hisse senetlerinin gerilemediği açıkça ortadır.
Orta vadeli (2 ila 10 yıl arasında): Tahvilleri vurgulayın. Hisse senetleri ile kıyaslandıkları zaman, uzun vadede her ne kadar çok daha az bir artış seyri sergilerseler de, vadeli olarak elde tutulan tahvillerin hisse senetleri karşısında kayıplar bakımından çok daha az bir riskleri bulunur. Portföyünüzü güvence altına almak için yatırım yapabileceğiniz tahviller, tasarruf hesabınıza mevduat hesabına kıyasla daha çok yardımcı olabilir, hızlı ve güvenli bir nakit akışı sağlayabilir.
Kısa vadeli (2 yıldan az süreli): CD’ler (Certificate of Deposit - Vadeli Hesap olarak da tanımlanabilir) ve endekse bağlanmış fonlar gibi nakit yatırımları vurgulayın. Bunların değer kaybetmesi son derece düşük bir ihtimaldir, ancak özellikle de düşük faiz oranlarının bulunduğu bir ortamda çok küçük bir artış göstereceklerdir.
3. Karma varlıklarınızı kişiselleştirin
Finansal medya ve trendlere göre hareket etmekten kaçınıp, duygusal olmayan bir tutum edinmeniz, yatırımınızın başarılı olmasında önemli bir rol oynar. Son olarak, borsadaki çalkanmalara nasıl bir cevap vereceğinizi düşünüp, risk tolerans seviyenizi belirleyin. Eğer borsadaki düşüşler hakkında duyduğunuz korkular, sizi uyutmayıp, bütün gece ayakta dikiyorsa o zaman diğer yatırımlara yönelerek, elinizde tuttuğunuz hisse senetlerinin sayısını azaltmayı düşünmenizi öneririz. Bu elinizde bulunan bütün hisse senetlerinin hepsinden kurtulun anlamına gelmemektedir. Örneğin, önümüzdeki 20 yıl içinde emekli olmayı planlıyorsanız: eğer muhafazakar bir yatırımcı iseniz, halk arasındaki yaygın inanışa ve aklıselime göre varlıklarınızın yüzde 60’ını hisse senetlerinde tutmanız önerilir, ancak bu konuda agresif bir tutuma sahip olan bir yatırımcı iseniz, o zaman elinizdeki varlıkların yüzde 85’ini veya daha fazlasını hisse senetlerinde tutabilirsiniz.
Siz hedeflerinize yaklaşmaya başladıkça, birikimlerinizi kademeli olarak yatırımlarınız arasında kaydırarak, hisse senetlerinden tahvillere veya nakde geçerek yapmış olduğunuz birikimleri muhafaza edebilirsiniz. Bu yaklaşım da size hedeflerinizi başarmanız için en iyi fırsatı sağlamış olacaktır – ve zaten olayın özü de budur, değil mi?