İş ile evi ayıran çizgi, artık hiç olmadığı kadar bulanık. Teknoloji, spor salonunda bile e-postalarımızı yanıtlamamıza ve çocuklar uyuduktan sonra elimizdeki proje üzerinde çalışmamıza olanak tanıyor. İşinizi eve taşımak, özel hayatınızla ilgili aksattıklarınızı da işe yansıtmanıza neden olabilir. Bu nedenle iş yaşam dengesini kurmak adına oldukça basit birkaç yöntemle, iş ve ev hayatınız gittikçe daha fazla birbirine karışırken stres seviyenizi düşürebilir ve üretkenliğinizi artırabilirsiniz.

 

İş Yerinde Mutlu Olmanın Yolları

 

Odaklanmanızı ve kafanızı boşaltmanızı sağlayacak araçlardan faydalanın:

  • Müzik dinleyin. Çalışırken müzik dinlemek, stres hormonu kortizolün seviyesini düşürerek sakinleşmenizi sağlayabilir. Sizi keyiflendirdiği ve dinlendirdiği sürece ne tür müzik dinlediğinizin önemi yok. (Yine de bir öneri isterseniz, İngiltere’de yapılan bir araştırma, bu şarkının, genel kaygı seviyesini %65’e kadar azalttığını gösteriyor.)
  • Tek bir işe odaklanın. Başka bir işe geçmeden önce elinizdeki işi bitirmeye çalışın. Aynı anda birden fazla iş yapmak verimli gibi gözükse de aslında üretkenliğinizi azaltabilir ve hata yapmanıza neden olabilir. Tek seferde bir işe odaklanmak ise genel olarak daha başarılı olmanızı ve işinizi daha düşük stresle yapmanızı sağlayabilir.
  • Yürüyüşe çıkın. Spor ayakkabılarınızı giyin ve telefonunuzu yanınıza almayın. Ofisten çıkıp kısa ve kesintisiz bir yürüyüş yapmak bile kafanızı boşaltmanıza yardımcı olabilir. Yürümek, aynı zamanda enerji seviyenizi de yükseltir; böylece işe geri döndüğünüzde tazelenmiş hissedersiniz.
  • Evde Zamanı Verimli Kullanma Yolları Dinlendirici, fazla efor gerektirmeyen etkinliklere zaman ayırın; sakin bir yaşam alanı oluşturun ve uykuya öncelik verin.
  • Renkli bir ara verin. Elinize birkaç pastel veya kuru boya alın ve içinizdeki çocuğu serbest bırakın. Boyama gibi yaratıcı etkinlikler, sizi ana odaklayarak dikkatinizi ertesi gün yapılacak müşteri toplantısı veya proje teslimi gibi stresli konulardan uzaklaştırır. Picasso gibi yetenekli olmanıza gerek yok. Sadece elinizin özgürce hareket etmesine izin verin ve sonucu görün. Çöpe atmak üzere olduğunuz eşyaları tekrar gözden geçirin. Dekoratif kutular, tasarım eşyalar, salonunuzu süsleyecek aksesuarlar yapabilirsiniz. Hem yaratıcılığızı ortaya çıkarın hem de geri dönüşüme katkı sağlayıp, bir şeyler üretmenin verdiği güveni hissedin.
  • Aromaterapiyi deneyin. Kokuların, ruh haliniz üzerinde güçlü bir etkisi olabilir. Yaşam alanınızı lavanta veya bergamot gibi strese iyi gelen uçucu yağlarla ferahlatın. Bu iki yağın, kan basıncını ve nabzı düşürerek sinir sistemini yatıştırdığı ve rahatlama hissi yarattığı kanıtlanmıştır.
  • Uykunuzu alın. E-postalarınıza yanıt vermek ya da Netflix’ten birkaç bölüm dizi izlemek için geç saatlere kadar uyanık kalma isteğinize direnin ve her gece 7-8 saat uyumaya çalışın. Bir gece bile uykunuzu alamadığınızda; stres, sinir, üzüntü ve zihinsel yorgunluk gibi duygular yoğunlaşır. Yeterince dinlendiğinizde ise stresli durumlarla baş etmek için daha fazla zihinsel güç toplarsınız.

Günlük yaşantınızda zamanı verimli kullanıp ahengi yakalayarak üzerinizdeki yükü azaltabilirsiniz. Neyse ki kişisel bakıma biraz zaman ayırarak stresten kurtulabilir, işte ve evde çok daha iyi hissedebilirsiniz.