Mevsimler ve sıcaklıklar değişirken, grip ve nezle gibi belli virüslere maruz kalma ihtimaliniz de artar. Mevsimsel alerjileriniz varsa, bitkisel polen ve küf de bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir.

Aşağıdaki önerilerle sağlıklı kalarak yeni sezonun tadını burnunuzu silip durmadan da çıkarabilirsiniz!

Kendinize zaman ayırın

Mevsim başlangıçları günlük rutininizde bazı değişikliklere yol açtığı için bunaltıcı olabilir ve sizi hastalıklara karşı daha savunmasız bırakabilir. Çocukların açık hava spor antrenmanları arasında koşturmak; size rahatlama, egzersiz ve doğru beslenme için daha az zaman bırakabilir. Bunların üzerine eklenen stres de enfeksiyonlarla savaşan beyaz kan hücrelerinin üretimini yavaşlatarak hastalıklara daha kolay yakalanmanıza sebep olur.

Bu yüzden her gün meditasyon veya uyumadan önce bir şeyler okumak gibi çeşitli yöntemlerle stres atmalısınız. Sadece birkaç dakika bile kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır.

Gününüze hareket katın

Hareketli olmak, hastalıklara sebep olan bakterilerin solunum yollarından atılmasına yardımcı olur ve enfeksiyonlarla savaşan beyaz kan hücrelerini güçlendirir. Ayrıca stresle başa çıkmayı da kolaylaştırır.

Doktorlar her hafta iki kere ağırlık çalışmasıyla beraber haftalık 150 dakika yavaş veya 75 dakika tempolu egzersiz tavsiye ediyor. Zaten yoğun olan bir güne düzenli egzersiz sıkıştırmak zor olabilir, bu yüzden aktif olmak için öğle yemeğinden sonra tempolu yürüyüş veya akşam yemeğinden sonra çocuklarla doğaçlama bir dans partisi gibi anlık planlar yapın.

Ayrıca, genelde eğer açık havada egzersiz yapıyorsanız, mevsime bağlı olarak spor salonuna gitmeyi veya sınıf dersi almayı deneyebilirsiniz. Yüksek polen seviyesi ve yere dökülen yapraklardaki küf alerjiyi tetikler ve tıkanıklık hissine sebep olur.

Mikroplarla savaşın

Siz ellerinizi düzenli olarak yıkasanız bile, başkaları bunu yapmıyor olabilir. Dezenfektan bir maddeyle kapı kolları, telefonlar, klavyeler ve kumandalar gibi mikrop toplamaya yatkın bölgelere özellikle dikkat ederek ev ve iş yerinizdeki yüzeyleri temizleyin.

Eğer yaygın bir virüs varsa, evden çalışma gibi esnek iş şartlarını kullanarak toplu taşımada veya ofiste karşılaşabileceğiniz hasta kişilerden uzak durabilirsiniz.

Sağlığı koruyan gıdalara ağırlık verin

Bu gıdaları tüketmek kendinizi çok daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir:

  • Parlak renkli meyve ve sebzeler: Bunlar bağışıklık sistemini güçlendiren C ve A vitaminleriyle folik asit açısından zengindir. Ürünlerin besin değeri tazeliğinden etkilendiği için mümkün olduğunca yerli ürün tüketin. 
  • Yağlı balık ve yumurta: İkisi de mikroplara maruz kalındığında bağışıklık sistemini etkinleştirmek için gereken D vitamini açısından zengindir. 
  • Kuruyemiş ve çekirdekli gıdalar: Enfeksiyonları uzak tutan bir antioksidan olan E vitamini ihtiyacı için gün boyu kuruyemiş ve çekirdekli gıdalar atıştırın.
  • Sade yoğurt: Yoğurt gibi gıdaların içindeki yararlı bakteriler sindirim sağlığı için önemlidir.

Daha iyi uyumak için çaba sarf edin

Her gece 7 veya 8 saat uyumaya çalışın. Birkaç gün bile daha az uyumak, bağışıklık sisteminizi mikroplara karşı daha savunmasız hale getirir ve hastalanmanızı kolaylaştırır. Eğer aynı saatte yatağa gitmekte zorlanıyorsanız, telefonunuza bir alarm kurarak günü bitirme zamanının geldiğini kendinize hatırlatabilirsiniz.

Mevsim değişimi günlük rutininizi bozsa bile uyku düzeninize sadık kalmaya çalışın. Yoğun bir günde yapılacakları düzene koyun ve zamanında yatın. Hafta sonu sağlıklı yiyecekler hazırlayın veya bir yardımcı tutun. Böylece hafta içi yemek pişirme ve ev işleriyle uğraşmak zorunda kalmazsınız.

Kendinize biraz daha özen göstererek hastalıklara sebep olan mikroplardan uzak durabilir ve yıl boyu sağlıklı olabilirsiniz.