Hayatınızı korumak, hayat boyunca yaptığınız tasarrufa mal olmamalıdır.

Hiç kimse, kendisine kritik bir hastalık teşhisi konduğunu düşünmek istemez, ancak bazılarımız böyle durumla bir gün yüzleşmek zorunda kalabilir. Araştırmalar, insanların yaklaşık %25’inin emeklilik yaşına gelmeden kritik bir hastalıktan mustarip olacağını belirtiyor(1). Kritik hastalıklar için hastane tedavisini kapsayan sağlık sigortası planları olsa da yeterli değiller. Ücretsiz hastalık izninden, sınırlı uzman tedavisine ve ek ödemeye kadar, standart sigortanız tarafından karşılanmayan pek çok gizli maliyet olabilir.

Aşağıdaki 9 soruyu geleceğinizi korumaya almak için bugünden düşünebilirsiniz:

1. Olası kritik hastalıkları kapsayacak kadar yeterli sağlık sigortanız var mı?

Seyahat etmekten ev satın almaya, evlenmeye, çalışmaya; hepimizin başarmak istediği yaşamsal ve finansal hedefleri var. Size kritik bir hastalık teşhisi konmasıyla birlikte bu hedefler ne yazık ki daha da uzaklaşır. Çoğu sağlık sigortası planı size yeterli teminat sunmaz, çünkü yıllık limitler her an tükenebilir ve yılın geri kalanında teminatsız kalabilirsiniz. Sonrasında ihtiyaç duyacağınız herhangi bir ek tedaviyi kişisel birikimlerinizden ödemeniz gerekebilir.

2. İhtiyacınız olan tedavi, sigortanız kapsamında değilse hazırlıklı mısınız?

Size kritik bir hastalık teşhisi konduysa sağlığınıza kavuşmak için elinizden geleni yaparsınız. Devam eden uzman bakımı, yurt dışında tedavi ve deneysel tedavilerin tümü sağlık sigortası limitlerinizi aşabilir.

3. Deneysel bir tedavi gerekirse sigortanız tarafından karşılanır mı?

Dünyanın dört bir yanındaki uzmanlar sürekli olarak kritik hastalık tedavileri üzerinde çalışıyorlar ve bu nedenle iyileşme oranları eskiye göre daha iyi. Ne yazık ki deneysel tedavilerin çoğu sağlık sigortanızın kapsamını aşacak veya hiç dahil edilmeyecektir.

4. Sağlığınıza beklenmedik bir şey olursa yeterli birikiminiz var mı?

Kritik bir hastalık teşhisi konduğunda ihtiyacınız olan son şey, sağlığınıza geri döndükten sonra mali durumunuz hakkında endişelenmektir.

5. Birikimleriniz tükenirse çocukların eğitimi veya emekliliği için nasıl ödeme yapardınız?

Pek çok insanın hayatındaki en önemli şey çocuklarının geleceğidir. Dünya genelindeki ebeveynlerin %87'si çocuklarının eğitiminin finansmanına yardımcı oluyor(2). Size kritik bir hastalık teşhisi konduysa sağlığınıza geri dönmek için bu fonları kullanmanız gerekebilir.

6. Gelirinizi kaybetmeniz durumunda ailenizi geçindirmeye hazır mısınız?

Aileniz, çocukların eğitiminden ipotek veya kira ödemelerine ve temel yaşam giderlerine kadar onları finansal olarak desteklemek için size güveniyor olabilir. Size kritik bir hastalık teşhisi konursa işinizi bırakmanız veya ücretsiz izin alarak dinlenmek için ek izin günlerine ihtiyacınız olabilir, bu da ailenizin genel bütçesini düşürmeniz gerektiği anlamına gelir.

7. Piyasa koşulları kötüyse varlıklarınızın satışından zarara uğramayı kabul eder misiniz?

Nakte dönüştürebileceğiniz varlıklarınız varsa kritik bir hastalık teşhisi konması durumunda ihtiyacınızı karşılamak için bu varlıklar finansal bir tampon görevi görebilir. Ne yazık ki nakte ihtiyacınız olduğunda varlıklarınızın piyasa değeri beklediğiniz gibi olmayabilir.

8. Aileniz iyileşme süreciniz boyunca sizi maddi olarak tam olarak destekleyebilir mi?

Aile üyeleri birbirine yardım etse bile hiç kimse ailesi üzerinde mali bir yük olmak istemez. Sürekli uzman bakımı ve tedavisi, sağlık sigortası limitlerini aşabilir ve mali destek için aile üyelerinden yardım almak zorunda kalabilirsiniz.

9. Yukarıdakilerden herhangi birini düşünmek zorunda kalmamak için geleceği planlıyor musunuz?

Her dört kişiden biri emeklilik yaşına gelmeden önce kritik bir hastalığa yakalanıyor(1). Kritik hastalık teminatı; ailenizin, geleceğinizin, sağlığınızın ve birikimlerinizin bir teşhisten etkilenmemesini sağlar.

Kaynaklar:

1 https://www.khaleejtimes.com/editorials-columns/we-need-to-bring-cancer-care-costs-down-and-soon

2 https://www.hsbc.com/-/files/hsbc/media/media-release/2017/170628-the-value-of-education-higher-and-higher-global-report.pdf