Sağlıklı seçimler akıllı seçimlerdir
İyi hissederek, uzun ve sağlıklı bir hayat sürmek hepimizin en çok istediği şeylerdir ve bunların hepsine birden sahip olma şansımızı arttırabilmek için yapabileceğimiz pek çok şey var. Egzersizin –hem fiziksel, hem de zihinsel açıdan- fayda ve etkileri ispatlanmıştır. Egzersize başlamak için hiçbir zaman çok genç, çok yaşlı ya da çok formsuz değilsinizdir.
Egzersiz yapmak yaşamın her aşamasında insanlara yardımcı olur. Fiziksel aktivite yaşınız, cinsiyetiniz veya mevcut fitness seviyeniz ne olursa olsun, size fayda sağlar. Düzenli yapılan egzersizin faydaları aşağıda belirtilenleri içerir:
Gelişmiş sağlık göstergeleri
- Kalp ve akciğerlerinizin verimliliği artar
- Kas gücünüz artış gösterir
- Kolesterol seviyeniz düşer
- Kan basıncınız düşer
- Diyabet ve kalp rahatsızlıkları gibi önemli hastalıklar karşısında hasta olma riskiniz azalır
- Sağlıklı kilo verirsiniz
Pekişmiş bir iyi hissetme duygusu
- Zihinsel duyarlılığınız artar
- Daha fazla enerjiye sahip olursunuz
- Uyku kaliteniz gelişir
- Stresle başa çıkma yeteneğiniz artış gösterir
- Tansiyonunuz düşer
Genel kondisyonunuzu daha da iyileştirmek için Amerika Birleşik Devletlerinin Surgeon General Hastanesinin uzmanları da dâhil olmak üzere, sağlık alanındaki uzmanlar her gün veya haftanın çoğu gününde en az 30 dakikalık kısmen yoğun bir fiziksel aktivite yapmanızı öneriyorlar. Yapabileceğiniz hafif fiziksel aktivite örnekleri arasında, tempolu yürüyüş, bisiklete binmek, yüzmek veya evde tamirat işlerini yapmak veya bahçe işleriyle uğraşmak bulunuyor. Eğer tam bir 30 dakika boyunca bu aktivitelerden hiçbirini yapamayacak durumda iseniz, o zaman daha kısa süreleri kendinize hedef olarak koyun – en az 10 dakika- ve gün içinde bu kısa sürelerle yapacağınız aktiviteleri yarım saate tamamlayın.
Planlanmış egzersiz programlarının daha çok fayda sağlayacakları aşikardır, ancak insanların büyük bir çoğunluğu yalnızca günlük yaşam tarzlarını değiştirmek ve hayatlarının içine daha fazla aktiviteyi dâhil etmek suretiyle de, daha fit bir duruma gelebilirler. Bu gibi günün herhangi bir saatinde yapılacak olan herhangi bir aktivite sırasında çalıştırılacak olan kaslar toplam fitness ve sağlığınıza daha çok katkıda bulunacaktır. Günlük yaşamınızda yapacağınız aşağıdaki ufak değişikliklerin sağlığınıza ve zihninize etkilerini gözardı etmeyin.
- Asansörü kullanmak veya yürüyen merdivende durmak yerine, merdivenleri çıkın.
- Arabanızı park alanındaki en uzak noktaya park edin ve iş yerinize veya alışveriş merkezine doğru yürüyün.
- Eğer otobüse biniyorsanız, ineceğiniz duraktan birkaç durak önce inin ve kalan yolu yürüyerek gidin.
- Kendinizi esnetmek ve etrafta biraz yürümek için gün içinde çalıştığınız masadan arada bir kalkın ve yürüyün.
- İçinizden bir şeyler atıştırmak istediğinizde, tempolu bir yürüyüşe çıkın.
- Eviniz veya bahçenizde çalışırken, hızınızı arttırın.
- Kendi çimlerinizi kendiniz biçin ve dökülen yaprakları kendiniz toplayın.
- Alışveriş poşetlerinizi kendiniz taşıyın.
- Çocuklarınız veya torunlarınız ile dışarıda birlikte oynayın. Saklambaç, yakar top veya körebe olsun fark etmez, sadece hareket etmeye devam edin.
Daha çok enerji isteyen bir aktivite için hazır olduğunuz zaman, kendinize gerçekçi hedefleri ve beklentileri koyun. Spor yapmak ve sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürmek uzun vadeli çaba gerektiren şeylerdir, bu yüzden yavaş yavaş başlayın ve hedefinizi başarmak için de kademeli olarak çalışmaya devam edin. Fitness seviyeniz gelişmeye başladıkça, spor için ayırdığınız zamanı veya yürüdüğünüz mesafeyi de arttırabilirsiniz veya daha çok enerji isteyen bir aktiviteye başlayabilirsiniz.
Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve özenli ve koruyucu bir sağlık bakımı ile kendinize bakmanız sizin için olağanüstü derecede büyük faydalar sağlayacaktır. En önemli adım ise birinci adımdır: kendinizi sağlıklı bir yaşam tarzına adamaktır. Günlük rutinlerinize fiziksel aktiviteleri ve dengeli bir beslenmeyi de eklediğiniz zaman, yaşamınız boyunca pozitif sonuçları almaya devam edersiniz. Yani, bundan sonra daha fit olmayı aklınızdan geçirdiğiniz zaman, kendinize “Bunun için kimin zamanı olacak?” diye sormak yerine, kendinize “Kim daha da iyi hissetmek istemez ki?” diye sorun.
Spor ve sağlıklı beslenme ile yaşam kalitenizi artırıp geleceğe güvenle bakın.
Özelikle de eğer kronik sağlık rahatsızlıklarınız varsa, (ör: kardiyovasküler rahatsızlıklar) veya 40 yaşının üzerinde bir erkekseniz veya 50 yaşın üzerinde bir kadınsanız ve sigara, yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol veya obezite gibi risk faktörlerine sahipseniz, hareketli ve daha çok enerji gerektiren bir egzersiz programına başlamadan önce bir hekime danışmanızı öneririz.