Özel ihtiyaçları olan bir çocuğun veya sevdiğiniz bir kişinin bakımını yaparken, hangi kaynakların kullanılmaya elverişli olduğunu anlamak ve bunun için hangi adımların atılması gerektiğini öğrenmenin sizin için çok önemli olduğunu biliyoruz. Düzgün bir planlama ile sevdiğiniz kişileri koruyabilir ve onların bugünlerini ve geleceklerini şimdiden güvence altına alabilirsiniz.

Aşağıda aileler ve bakım hizmetleri verenlerin değerlendirebilecekleri 10 ipucu bulunmaktadır:

  1. Ailenizle bir toplantı yapın. Ailenizi bir araya toplayın ve onlarla size bağımlı olan kişinin geleceği hakkındaki endişeleri ve seçenekleri hakkında konuşun. 
  2. Özel ihtiyaçlar hakkında uzman olan finansal bir profesyonel ile konuşun ve size yardımcı olmaları için profesyonellerden oluşan bir ekip kurun.Kullanabileceğiniz bir dizi seçenek hakkında size rehber olması ve yardım etmesi amacıyla sizi destekleyecek bir ekibi bir araya getirmek çok önemlidir. Bu ekip üyelerinin kimlerden oluşacağı sizin kendinize özgü, özel durumunuza bağlı olarak değişiklik gösterebilecektir. Ancak bu ekipte bir avukatın ve belki de bir sağlık profesyonelinin ve okuldaki rehber öğretmenin bulunması gerekli olacaktır.
  3. Ek destek almak için yaşadığınız yerde bulunan kâr amacı gütmeyen kuruluşlarla iletişime geçin. Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, devlet tarafından standart olarak karşılanan hizmetlerin ayrıca ek hizmetlerle desteklenmesi veya planlanması hakkında size yardımcı olabilecek kaynakları sunma gücüne sahip olabilirler. Size bağımlı olan kişinin özel ihtiyaçları hakkında çalışmalar yapan böyle bir kâr amacı gütmeyen kuruluş ile iletişime geçerek bu adıma başlayabilirsiniz.
  4. Devlet tarafından sağlanan hizmetler için başvuru yapın. Sosyal Güvenlik gibi kurumlar size bağımlı olan kişinin tıbbi tedavi ihtiyaçlarını, sarf malzemelerini, ekipmanlarını, finansal yardımı ve daha fazlasını temin etmek için size yardımcı olabilirler. Size bağımlı olan kişinin hangi hizmetlerden ücretsiz olarak yararlanabileceğini öğrenmek için şehrinizde bulunan sosyal güvenlik kurumunun ofisini ziyaret edin.
  5. Son vasiyetnamenizi hazırlayın. Bir vasiyetname mal varlıklarınızın sizin ardınızdan nasıl paylaştırılacağını beyan eder ve size bağımlı olan kişiler için bir vasi/veli tayin etmenize yardımcı olur. 
  6. Özel ihtiyaçlar için bir fon kurma fikrini düşünün. Böyle bir fon sayesinde size bağımlı olan kişinin hayat kalitesinde herhangi bir azalma olmadan ve federal yardımlardan yararlanma hakkı da kaybolmaksızın bakım hizmeti veren kuruluşlardan sevdiğiniz kişi için hizmet alınmasına olanak sağlanmış olur. Böyle bir tröst fonuna yıllar içinde aşamalı olarak para katkısında bulunulabilir veya tröst fonu mirasınızın ya da hayat sigortası poliçenizin lehtarı olarak tayin edilebilir. Bu gibi fonların size bağımlı olan kişinin hayat kalitesini yükseltmek için kullanılmaları zorunludur ve böyle bir fon sayesinde devlet kuruluşları tarafından verilen standart hizmetlere ek olarak diğer hizmetler ve sosyal menfaatler de sağlanmış olacaktır.
  7. Eğer uygulanabiliyorsa, kayyımlık veya vasilik için başvurun. Bakım hizmeti veren kişilerin finansal ve sağlık hizmetleri kararlarının yasal açıdan kontrol edilebilmesi için bağımlı olan kişi 18 yaşına girdiğinde kayyımlık veya vasilik için başvuru yapmaları zorunludur. Bu süreç bazı eyaletlerde bir yıllık bir süreyi bulabilmektedir, kendiniz için bu süreci erkenden başlatmayı düşünebilirsiniz. Size bağımlı olan kişinin ihtiyaçlarına bağlı olarak bu konuda uygulanacak farklı seviye ve aşamalar mevcuttur.
  8. Bir niyet mektubu hazırlayın. Her ne kadar bu yasal açıdan bağlayıcı olmasa da, bu gibi bir belge size bağımlı olan kişinin özel ihtiyaçları için sizden sonra onlara kimin veya kimlerin bakmasını belirlemeniz açısından çok önemlidir. Böyle bir niyet mektubunun vasiyetnameniz gibi diğer önemli belgelerle birlikte saklanması gerekir. Bu mektubu bir nevi “bakım hizmetine verecek olan kişiye yazdığınız bir mektup” olarak düşünün – mektupta hangi tıbbi yardımın alınması gerektiği gibi, günlük ve rutin olarak yapılması gereken işlerin yanı sıra, yaşam kalitesi hakkında kılavuz bilgiler gibi ilgili bilgiler yazılabilir.

Her ailenin koşullarının kendisine özel olduğunun unutulmaması önemlidir, dolayısıyla da bakım hizmeti veren kişilerin kendi durumlarını dikkatle değerlendirmeleri ve kendi özel ihtiyaç planlamalarına uygun olarak gereken yardımlar hakkında araştırma yapmaları gerekli olacaktır.

MetLife vergi veya yasal konular hakkında herhangi bir tavsiyede bulunmaz. Bu konular hakkında bilgi almak için lütfen bir vergi danışmanına veya bir avukata başvurunuz.

Burada vergiler ile ilgili olarak verilen görüşler yalnızca bilgi amaçlı olarak verilmiş olup, konuyu tamamen kapsamamaktadır veya her bir özel durumu içermemektedir ve bu sebep dolayısıyla da, herhangi bir hukuki, vergisel veya muhasebe ile ilgili bir danışmanlık veriliyormuş gibi yorumlanamazlar. Müşterilerimizin bu konularda uzman olan hukuk, vergi veya muhasebe danışmanlarına danışmaları gerekmektedir.