Para biriktirmekte zorlanıyor musunuz? Belki ev  kredisiyle ya da kredi kartı borcunuzla boğuşuyorsunuz, belki de her ay bütçenizi aşıyorsunuz. Hangi durumda olursanız olun aşağıdaki tavsiyeler, para biriktirmenize yardımcı olabilir.

Otomatik Olarak Para Biriktirin

Otomatik para transferleri sayesinde daha kolay birikim yapın. Tekrarlayan transfer işlemleri için internet bankacılığı uygulaması üzerinden hızlı ve kolay işlem kaydı oluşturun. Birkaç ayar yaparak her maaşınızda vadesiz hesabınızdan birikim hesabınıza otomatik para aktarımı yapılmasını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde, her ödeme döneminde birikiminize para aktarmayı hatırlamak zorunda kalmazsınız. Hesabınıza otomatik talimat vererek emeklilik birikiminiz için de aynı şeyi yapmayı deneyebilirsiniz.

Uygulamalardan Faydalanın

Paranızın her ay nereye gittiğini bilmiyorsanız günlük harcamalarınızı takip etmek, bütçenizi aştığınızda bildirim almak, hatta günlük vadesiz hesap bakiyenizin durumuna göre birikiminize para aktarmak için bir bütçe uygulaması kullanmayı deneyin. Market, benzin, restoran gibi kategorilerde ne kadar harcama yaptığınızı görmenizi sağlayacak bir uygulama seçin. Eşinizle birlikte ev harcamalarınızda belirli bir bütçeyi aşmamaya çalışıyorsanız kullanacağınız uygulama, her ikinizin de harcamaları takip etmenize yardımcı olabilir. GiderimVar  gibi uygulamalara göz atabilirsiniz.

Borçlarınızı Birleştirin

Her ay birden fazla kredi kartı veya kredi borcu ödüyorsanız, ödemelerinizin tümünü takip etmek karmaşık olabilir. Ayrıca, ödemeleri gözden kaçırırsanız kredi notunuza zarar gelebilir. Bu yüzden kredi kartı ödemelerinizi, en düşük faiz oranında birleştirin. Düşük oranlı para transferi fırsatlarını takip edin. Online olarak ya da kredi kartı şirketlerinin sağladığı çekler aracılığıyla yüksek faizli kredi kartı bakiyelerinizi tek bir karta aktararak ödemelerinizi sadeleştirin ve faizden tasarruf edin.

Ödemelerinizi Tek Yerde Toplayın

Başka bir seçenek ise benzer ürünleri tek bir tedarikçiden indirimli olarak temin etmek. Örneğin, telefon, TV/uydu ve internet için farklı hizmet sağlayıcıları kullanıyorsanız bu hizmetlerin tümünü tek bir şirketten alarak daha az para ödeyebilirsiniz. Hizmet sağlayıcılarını tek tek arayarak bu hizmetlerin toplam fiyatını sorun ve en iyi teklifi seçin.

“Hayır” Demeyi Öğrenin

Acı gerçek şu ki para biriktirmekte zorlanıyorsanız, bütçenize uymayan giderlere “hayır” demeyi öğrenmek zorunda kalacaksınız. Özel kahveler almak ve dışarıda yemek gibi günlük harcamalardan kaçınarak ve arkadaşlarınızla katıldığınız davetlerde daha seçici davranarak gereksiz giderlerden uzak durabilirsiniz.

Para biriktirmek zorlayıcı olabilir ama daha güvenli bir finansal gelecek için atabileceğiniz ilk adım, bunun mümkün olduğuna inanmaktır. Küçük değişikliklerle başlayın. Birikiminizin büyüdüğünü gördükçe birikim yapma motivasyonunuz da yükselecektir.