Yeni bir ev, yeni bir araba veya evinize yeni bir eşya almak gibi özel hedefleriniz olduğu zaman para biriktirmek oldukça zorlayıcı olabiliyor. Tasarruf yaptığınız sırada sizi yoldan çıkaracak birçok cazip teklif alabilir veya masraflı olabilecek aktiviteler ilginizi çekebilir. Sizi bir şeyler içmeye, bir akşam yemeği yemeye davet eden arkadaşlarınıza katılmanın veya gitmek istediğiniz konser, maç gibi eğlencelerin masrafları başladığı zaman, siz daha ne olduğunu tam anlayamadan çok hızlı bir şekilde artmaya başlar. Bir de bakmışsınız, tasarruf planınızın çoktan gerisine düşmüşsünüz ve hedeflediğiniz parayı biriktirmek bir yana ekstra harcamalarda bulunmuşsunuz.

Sakın umutsuzluğa kapılmayın, çünkü burada vereceğimiz akılcı para biriktirme yolları ve bütçe ipuçları sayesinde, para harcama konusunda baştan çıkmadan, finansal hedeflerinizi kolaylıkla başarabilme fırsatını yakalayacaksınız. Hatta gelecek yıl yapacağınız tasarruflarınızı daha da arttırabileceksiniz.

1. Hedefinizi gözünüzün önüne getirin. 

Yeni bir araba veya ev satın almak gibi maddi bir hedefi başarmak için mi çalışıyorsunuz? Eğer cevabınız evet ise, kendinize hedefinizle ilgili size sürekli hatırlatmada bulunacak olan notları ve resimleri yanınızda bulundurun. Böylece gereksiz masraftan kaçınıp bütçenize bağlı kalmayı başarabilirsiniz. Hedefinize daha hızlı ulaşabilmeniz ve tasarruflarınızı daha da arttırabileceğiniz yolları bulmak için bu gibi not ve resimler size ilham verici olabilirler.

Hedefinize ait resimleri evinizde veya ofisinizde bir köşeye asın. Ya da banyonuzdaki aynanın bir köşesine veya buzdolabınızın üzerine hedefinizle ilgili resimleri yapıştırın. İşyerinde çalıştığınız bilgisayarınızın, laptopun, tabletin veya akıllı telefonun ekran koruyucusu olarak hedefinize ait dijital bir görseli de yine masaüstünde kullanabilirsiniz. Böylece gittiğiniz her yerde ne için çalıştığınızı kendi kendinize hatırlatmış olacak ve motivasyonunuz artıracaksınız.

2. Kendinize özgü üstü kapalı hatırlatma notları oluşturun. 

Dijital cihazlarınızda bulunan şifrelerinizi resetleyin ve kendinize hatırlatma yapması için tasarruflarınızın veya ödeyeceğiniz borçların tutarlarını hedef olarak yazın ve bu rakamları şifreniz olarak kullanın. Örneğin, kredi kartınızın bakiye borcu olan 5.000 TL’yi ödemek için tasarruf yapmak istiyorsanız, bu durumda şifrenizi şu şekilde oluşturabilirsiniz: “5.000 TL öde”. Eğer bir ev almak için tasarruf yapıyorsanız, şifrenizi “10binTLpeşinödemeyap” şeklinde ayarlayabilirsiniz.

Her cihazınızda veya online hesaplarınızda aynı şifreyi kullanmadığınızdan emin olun ve dikkat edin. Bunun yerine, birden fazla olan finansal amaçlarınız için size ilham vermesi için birden fazla şifre kullanabilirsiniz. Bu durumda dolandırıcıların şifrelerinizi ele geçirmesi ve hesaplarınıza erişmeleri çok daha zor hale gelecektir. (Bu konuda ek bir ipucu olarak, bu şifreler aynı zamanda harflerin, sembollerin ve rakamların kombinasyonundan oluşan bir şifre olabilir, zaten şifre üretme cihazları da bu gibi şifre kombinasyonlarını talep ederler.)

3. Kendinizi kutlayın. 

Bir bütçeye veya finansal bir plana bağlı kalmak genellikle çok zor bir iştir. Bu yüzden başarılarınızı kutlamayı da ihmal etmeyin. Örneğin, yeni bir araba almak için biriktirdiğiniz tüm o küçük miktarlar sizin birer başarınızdır. İlk başta 1.000TL tutarındaki tasarrufu 5.000TL olan toplam borçtan düşersiniz veya ilk olarak 500TL biriktirebilirsiniz. Bunu yapabilmek için eğlenebileceğiniz bir aktivite için bütçenizden küçük bir miktarı da sadece kendinize ayırabilirsiniz. Bu sadece o hafta için 20 TL bile olsa, uzun vadeli hedeflerinizi başarmak için vardığınız o küçük dönüm noktalarında kendinizi eğlendirmek için bu gibi küçük tutarları harcayabilirsiniz. Uygun fiyata eğlenebileceğiniz aktiviteleri araştırıp önceden planlayabilirsiniz. Böylece hem gereksiz harcamalardan kaçınmış olup motivasyonunuzu yüksek tutabilir hem de finansal planınıza bağlı kalabilirsiniz.

4. Sizi baştan çıkaran şeylerden uzak durun. 

Hepimiz bu gibi şeylere sahibiz: arkadaşlar, mekânlar ve aktiviteler gibi baştan çıkaran unsurlar bizi bütçemizi aşmaya doğru sürüklerler. Bunlarla başa çıkmanın en iyi yolu, bir süreliğine onlardan uzak durmaktır. 
İşe giden yolunuzun üzerinde 7 TL’ye Türk Kahvesi satan kahve dükkânının önünden geçmemek için rotanızı değiştirin, bunun yerine kahvenizi işyerinize götürün. Arkadaşlarınızı eve davet edin. Dışarıda yemekten kaçının, evde yeni tarifler deneyip hem arkadaşlarınıza ikram edebilir hem de öğle yemekleri için iş yerinize götürebilirsiniz.

5. Tasarruflarınızı arttırmak için faiz oranınızı düşürmeye çalışın.

 Kredi durumunuz ne durumda? Eğer iyi ise ve gereken şartları yerine getirmiş iseniz, size borç veren kurumları arayıp onlardan kredi faizinizi indirmelerini talep edebilirsiniz veya kredi limitinizin ve hatta kredi kartlarınızın üzerindeki faizleri indirmelerini talep edebilirsiniz. Buna alternatif olarak, düşük kredi faizine sahip olan bir kredi kartı edinmeyi değerlendirebilirsiniz. Böylece daha yüksek faiz taşıyan bakiyelerinizi bu karta transfer ederek, toplam faiz oranınızı azaltmaya çalışabilirsiniz. Bu borç ödemelerinizi daha hızlı bir şekilde yapmanıza yardımcı olur ve aylık ödemeleriniz daha da sadeleşmiş olur. Ayrıca, ödemelerinizde atlama yapma riskinizi de azaltmış olursunuz.

Finansal hedeflerinizin peşinde koşarken, ulaşılması ne kadar zor olursa olsun cesaretinizin kırılmasına müsaade etmeyin. Siz kararlılıkla yolunuza devam edin ve bugünden başlayarak, burada verilen bütçe ipuçlarından bir veya birden fazlasını uygulamaya çalışın. Göreceksiniz, elde ettiğiniz başarıya siz bile şaşıracaksınız!