Yetişkin hayatınızın ilk 20 yılını sağlığınıza çok dikkat etmeden geçirmiş olabilirsiniz. Ancak 40’lı ve 50’li yaşlara geldiğinizde gençken üzerine çok düşünmediğiniz sağlığınızı ve beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeye gerek duyabilirsiniz. Orta yaşa yaklaşırken, beslenmenizdeki değişikliklerle ve sağlık kontrolleri ile sağlığınıza önem vermeniz hayat kalitenizi önemli ölçüde değiştirebilir.

Beslenmenize dikkat edin

40’lı ve 50’li yaşlarda bedenlerimizde birçok değişiklik gerçekleşir. Metabolizma yavaşlar, kadınlarda menopozdan dolayı hormonsal değişimler başlar. Beslenmenize odaklanmak daha fazla meyve, sebze ve tam tahıllı besinleri daha fazla tüketerek kilo alımını ve kolesterol artışını engellemek artık önemli. Ayrıca, kemik kaybı ve osteoporozu engellemek için uzmanlar 50 yaşından itibaren kalsiyum alımını günde 1200 mg.’a yükseltmek gerektiğini söylüyor.   

Mamograma zaman ayırın

Orta yaşa girerken doktorunuz o andaki sağlığınız ve ailenizin tıbbi geçmişine dayanarak belli hastalıklar için size tarama testleri önerecektir. Tarama testleri semptomlar ve anomalileri erken safhada tespit ederken etkin tedavi şansını artırır. Örneğin, Mayo Kliniği 40 yaş ve üzeri kadınlara mamogram tavsiye ediyor. Bulgular, düzenli taramanın 40 ila 50 yaş arası kadınlarda ölümlü meme kanserini yüzde 5 ila 29 oranında azalttığını gösteriyor.  

Kolorektal kanser taraması

Kolorektal kanser ve mide kanseri, kolonoskopi veya dışkıda gizli kan gibi tarama testleriyle erken teşhis edilebilir. Avustralya Kanser Derneği 50 yaşından itibaren her iki senede bir hem kadınlara hem erkeklere bu testleri yaptırmalarını öneriyor.  

Prostat, akciğer, ve rahim ağzı kanseri

Amerikan Kanser Derneği kadınlara ve erkeklere, hangi yaşta olduklarına göre, düzenli kanser taraması yaptırmalarını tavsiye ediyor. Aile geçmişinden dolayı daha yüksek prostat riski taşıyan erkekler 45 yaşından itibaren doktorları ile tarama testlerine başlamalı ve sigara içmeseler bile hem kadınlar hem de erkekler 55 yaşından itibaren akciğer kanseri için tarama testine girmeliler. Kadınlar ise 40’lı yaşlarında Pap testlerine devam etmeli ve her beş senede bir HPV testi yaptırmalı, veya en azından her üç senede bir Pap testi için doktora gitmeliler.    

Kalp sağlığı, inme, diyabet testi

Eğer aile geçmişiniz veya yaşam tarzınızdan ötürü kalp sağlığı, inme, diyabet veya diğer hastalıklar açısından yüksek risk taşıyorsanız, aile doktorunuzla, kalp, tansiyon, kolesterol ve vücut kitle endeksi ile ilgili özel tarama testlerine başlama ve hangilerinin sağlık sigortanız kapsamında olduğu konusunda görüşün. 

Bu sağlık kontrollerini her yıl planlayın

Duke Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne göre 50 yaşına geldiğinizde her yıl fiziksel kontroller planlanmasını öneriyor. Genel sağlığınız ve risk faktörleriniz ışığında, 50 yaşınızdan önce her sene medikal testler planlamak iyi bir fikir olabilir. 

Diş sorunları yaşamıyorsanız en azından her altı ayda bir dişçinize gitmeyi sürdürün ve her 2-4 senede bir gözlerinizi kontrol ettirin. Ailenizde glokom, katarakt, veya yaşla bağlantılı sarı nokta hastalığı geçmişi varsa, göz doktorunuzu bilgilendirin.

Beslenme alışkanlıklarınızı iyileştirmek ve yaşa, yaşam tarzına ve kalıtsal medikal durumlara bağlı olarak sağlık kontrollerinizi önceliklendirmek yaşamınıza seneler katarken genel sağlık durumunuzu da büyük ölçüde iyileştirir.