Diyabet, kalp hastalığı ve bazı kanserleri engellemenin kolay yolları olsa, bunları uygular mıydınız? 

Birinci savunma düzenli egzersiz yapmak. Haftada sadece yarım saat egzersiz yapmanın bile önemli bir fark yaratacağından emin olabilirsiniz.  Hastalıkların önlenmesi konusuna odaklanan bir araştırma grubunun direktörü Oxford Üniversitesi’nden Doçent Doktor Charlie Foster

 “Düzenli egzersiz ile kişinin söz konusu önlenebilir hastalıklara yakalanma riskinde en az yüzde 15 ila 25 azalma olur”

diyor.

“Egzersizin ötesinde, 20 yaşında ve hatta daha erken yaşta düzenli olarak yaptırmaya başlamanız gereken önemli testler var” diye açıklıyor, Abu Dhabi’de bulunan Sheikh Khalifa Medikal Şehri Cleveland Kliniği’nde çalışan kaliteden sorumlu genel müdür ve kardiyolog Dr. Samer Ellahham.

Bu önleyici kontroller hem doktorunuza erken uyarı sinyalleri verir, hem de siz kendi  sağlık durumunuz hakkında daha fazla bilgi sahibi olursunuz.

Tansiyon

Dr. Ellahham “Tansiyon ölçmek kolay, basit ve ağrısız, ve en azından iki senede bir ölçülmeli”, diyor. Eğer tansiyonunuz ortalamanın üzerindeyse, daha sık ölçülmesini tavsiye ediyor. Tansiyonla ilgili gelişmeleri takip etmek önemlidir çünkü anormal seviyeler kalp hastalığı, böbrek hastalığı veya inme geçirme riskini artırabilir.  

Vücut Kitle Endeksi

Vücut Kitle Endeksi (BMI) testlerini eleştirenlerin sayısı fazla ve birçok kişi testleri sorguluyor. Ancak kilonuzu takip etmeniz önemli, kilonuz genel sağlığınızı ve birçok önlenebilir hastalık riskinizi etkiler. Bundan dolayı, birkaç senede bir BMI’nizi hesaplamalısınız. Doktorunuzdan endeksinizi belirlemeniz konusunda yardım alın.

Kan Şekeri

Bu test belirli bir kan örneğindeki glikoz miktarını ölçer. Amacı diyabeti tespit etme ve diyabet geliştirme riskinizi izlemektir. “Ailede diyabet yoksa, 45 yaşından itibaren üç senede bir kontrol edilmelidir” diyor Dr. Ellahham.

Kolesterol

Kolesterol seviyenizi, garanti olsun diye, 20 yaşında ölçmeye başlamalısınız, ama başlamak için kesinlikle 35 yaşını geçirmemelisiniz. İki tip kolesterol vardır — LDL (kötü huylu kolesterol) ve HDL (iyi huylu kolesterol) — ve her ikisi de izlenmelidir. LDL’nin kanda yüksek konsantrasyonu kalp hastalıklarındaki en önemli risk faktörlerinden biridir.  

“Bu testlerin amacı beslenme ve yaşam tarzı gibi değiştirebileceğiniz şeyler konusunda sizi  bilgilendirmek”, diye ekliyor Ellahham. “Etnik köken, yaş ve aile geçmişi gibi kontrol edemediğiniz risk faktörleri zaten var, ama bu testler size hakkında bir şeyler yapabileceğimiz bilgiler sağlıyor.”