İş ve evi birbirinden ayıran çizgi hiç olmadığı kadar belirsiz. Teknoloji sayesinde spor salonunda e-postalara yanıt vermek veya çocukları yatırdıktan sonra bir projeyi finalize etmek mümkün. İş ve ev yaşamınızın giderek harmanlandığı şu günlerde, size stres düzeyinizi düşük, veriminizi yüksek tutmak için birkaç pratik öneride bulunmak istedik.

İşte
Odaklanmanıza ve zihninizi arındırmanıza yardımcı olan yöntemlerden yararlanın:

  • Gelsin melodiler. İşte müzik dinlemek, stres hormonu kortizolün düzeyini düşürerek sakinleşmenize yardımcı olabilir. Burada doğru ya da yanlış müzik türü yok; yeter ki zevk aldığınız ve rahatlatıcı bulduğunuz bir müzik olsun (eğer bir öneri istiyorsanız, İngiltere'deki bir araştırmaya göre bu şarkıyı dinlemek toplam kaygı düzeyini %65 oranında azaltıyor).
  • İşleri teker teker halledin. Önce bir göreve odaklanın, ardından bir sonrakine geçin. Çoklu görev, yani aynı anda bir dizi göreve odaklanmak, etkili bir yöntem gibi görünebilir, ancak gerçekte veriminizi azaltması ve sizi hataya sevk etmesi muhtemeldir. Görevleri birer birer tamamlamak hem toplamda daha fazla iş yapmanızı hem de bu esnada daha az stres yaşamanızı sağlayabilir.
  • Çıkıp bir yürüyüş yapın. Spor ayakkabılarınızı bağlayın ve telefonunuzu arkada bırakın. Ofis dışında kısa, kesintisiz bir yürüyüş yapmak bile zihninizi temizlemenize yardımcı olabilir. Yürümek ayrıca enerjinizi artırır ve işe geri döndüğünüzde kendinizi dinç hissetmenizi sağlar.

Evde
Dingin faaliyetlere zaman ayırın, yaşam alanınızda sükuneti sağlayın ve uykuya öncelik tanıyın:

  • Rengarenk bir ara verin. Birkaç pastel veya boya kalemi kapın ve içinizdeki çocuğu serbest bırakın. Boyama gibi yaratıcı aktiviteler sayesinde dikkatinizi mevcut ana odaklarsınız; yarınki müşteri toplantısı veya proje bitiş tarihi gibi stresli düşüncelere değil. Doğuştan Picasso değilseniz de hiç dert etmeyin. Eliniz özgürce hareket etsin; bakalım neler çıkacak.
  • Aromaterapiyi deneyin. Kokular ruh haliniz üzerinde güçlü bir etki yaratabilir. Lavanta veya bergamot gibi stresi azaltan esansiyel yağları ortamınızda bulundurun. Her ikisinin de kan basıncı ve nabzı düşürüp huzurlu duygular doğurarak, sinir sistemini sakinleştirdiği kanıtlanmıştır.
  • Yeterince uyuyun. Geç saatlere kadar e-posta yanıtlama veya Netflix izleme dürtüsüne direnin: Her gece 7 ila 8 saat uyku çekmeye çalışın. Bir gece bile uykusuz kalmak stres, öfke, üzüntü ve zihinsel tükenmişlik duygularını artırabilir. İyi dinlendiğiniz zaman, stresli durumlarla başa çıkmak için daha fazla zihinsel kapasiteniz olur.

Gün boyunca ahengi yakalamak için biraz ilave çaba gerekebilir. Ama işin güzel yanı, kendinize ayıracağınız biraz zaman, stresinizi azaltmak konusunda önemli bir etki yaratır ve hem işte hem evde kendinizi çok iyi hissetmenizi sağlar.