Seyahatinizin teknolojik bir aksaklık nedeniyle kesintiye uğramamasını sağlamak sizin elinizde! Elektronik aletlerle birlikte seyahat ederken, uzmanlar tarafından verilen aşağıdaki ipuçlarını takip edin:

1. Aileden her kişinin yanında götüreceği elektronik aletlerin sayısı hakkında bir sınır belirleyin. Ne kadar az elektronik aletinizi yanınızda götürürseniz, bunlardan birini kaybetme ihtimaliniz de o kadar az olacak.

2. Birçok akıllı telefon ve tablette eğer bunları kaybederseniz veya çaldırırsanız içinde bulunan içerikleri/fotoğrafları otomatik olarak silmenize yarayan özellikler bulunur. Bir yere gitmeden önce bu özelliği açtığınızdan emin olun.

3. Elektronik cihazlarınızın üzerine iletişim bilgilerinizi yazdığınız bir etiket yapıştırın veya cihazlarınızın üzerine bilgilerinizi silinmez kalemle yazın. Dengeli Organize Olma Çözümleri şirketinin sahibi ve profesyonel bir organizasyoncu olan Brenda Prinzavalli,

“Dışarıda hala dürüst insanlar var, dolayısıyla elektronik cihazlarınızın üzerine iletişim bilgilerinizi yazdığınız zaman birileri onları bulursa, sizi arayabilir ve eşyanızı size ulaştırabilir” diyor.

4. Tatile giderken yanınızda yeni aldığınız bir elektronik cihazı mı götüreceksiniz? Prinzavalli, kullanım kılavuzunu yanınıza almanızın sizi hayal kırıklığından kurtaracağını söylüyor.

5. Şarj aletlerinizi yanınıza almayı unutmayın. Uçakların kalkış ve varış saatleri hakkında bir aplikasyon üreten FlightView Şirketin CEO’su Mike Benjamin, “Çantamın içinde sadece şarj aletlerimi koyacağım bir sürü nokta bulunur ve buralara şarj aletlerinden başka hiçbir şey koymam.” diyor. Benjamin, bu ipucu sayesinde yanında götürmeyi unutmaması gereken temel aksesuarları hiç arkasında unutmadığını belirtiyor.

6. Şifreler elektronik cihazlarınızı korur. Bilgisayarlar ve akıllı telefonlar için bir şifre yönetimi programı olan 1Password programının üreticisi AgileBits Şirketinin güvenlik uzmanı olan Jeffrey Goldberg, “Bu belki de yapabileceğiniz en önemli şeydir”, diyor ve devam ediyor; “Eğer bilgisayarınızı otel odanızda bıraktıysanız, bir yabancının sizin bilgilerinize hemen girip, erişememesi gerekir”.

7. Önemli bilgilerinizi harici veri saklama sürücülerine ve bunun için kullanılan web siteleri üzerinde yedekleyin. Goldberg, bir tatile çıktığı zaman ayrıca arabasında da bu gibi bir yedekleme diskini bırakıyor ve şöyle diyor; “Eğer evim ben yokken soyulursa, en azından bütün bilgilerimin hepsi tek ve aynı yerde bulunmamış olur.”

8. Goldberg, pahalı olan elektronik cihazlarınızın imalatçısını, modelini, maliyetini ve seri numarasını da bir kenara yazmanızı tavsiye ediyor. Bu sayede sigortaya daha hızlı bir şekilde tazminat başvurusu yapabilirsiniz ve polise de daha hızlı ve kolay bir şekilde çalıntı ihbarınızı yapabilmiş olursunuz. 

9. Çocukların elde oynadıkları video oyunları çok pil harcarlar, bu yüzden yanınızda ekstra pil götürün.

10. Yanınızda götüreceğiniz elektronik aletleri çantanıza koyarken, bu çantanın havaalanında X-ray cihazından geçeceğini göz önünde bulundurarak, elektronik cihazlarınızın bulunduğu çantayı en son cihazın içine yerleştirin. Benjamin, bu sayede elektronik cihazlarınızdan ayrı kaldığınız sürenin minimuma ineceğini söylüyor.

11. Benjamin, uçakla seyahat ederken elektronik cihazlarınızı yanınıza alacağınız el çantanızın içine koyun diyor. Çünkü bu cihazlar kırılmaya karşı hassas –ve değerli- cihazlardır ve o yüzden de bagaja vermek yerine, yanınızda taşımak daha güvenli olacaktır.

12. Sarsıntılı geçen uçak seyahatleri sırasında sıvı içecekleri elektronik cihazlarınızın uzağında tutun. Thevacationgals.com sitesinde bir blog yazarı olan Beth Blair, “Uçuş hostesliği yaptığım dönemde, bir türbülansa girdik ve sonra bir baktım ki birilerinin bilgisayarının üzerine bira veya meyve suyu olduğu gibi dökülmüş.”

13. Otelin kasasını kullanın. Prinzavalli, “Eğer nehirde rafting yapmaya gidecekseniz, yanınızda cep telefonunuzu götürmeye gerek olmayacaktır”, diyor. Elektronik cihazlarınızı çalınmayacakları- veya sudan ıslanmayacakları bir yerde bırakın.

14. Elektronik cihazlarınızı plastik torbalar içinde saklayın. Blair, “Elektronik cihazları sıvılardan veya kumdan korumanın en ucuz ve pratik yöntemlerinden biri de bu cihazları kilitlenebilen, plastik çantalar içine koymaktır”, diyor. “Çocuklarımın hepsi için arabayla veya uçakla yapacağımız seyahatlerde elektronik oyun konsollarını güvende tutmak için birer tane kilitli, plastik çanta veriyorum”, diyor.