Deprem, sel, yangın, fırtına veya benzeri acil bir durum sonrasında aklınızda bulundurmanız gereken üç önemli konu aşağıdaki gibidir:

Doğal felaketler her an ve her yerde meydana gelebilir ve o anda ailenizle aynı yerde bulunmuyor olabilirsiniz. Bu yüzden de belirli bir noktada toplanma planını önceden yapmanız çok önemlidir.

Önceden belirlenen bir noktada toplanma planı, ailenizi kolayca bulmanızı sağlayıp bir felaket öncesinde, felaket sırasında ve sonrasında stresinizin ve endişelerinizin azalmasına yardımcı olur. Planınızda olmazsa olmaz üç temel bileşenin bulunması gerekir:

1. Bilgi alın.
Bir felaket öncesinde tüm aile üyelerinizin bu konu hakkında mümkün olduğu kadar çok bilgilenmiş olmasını sağlayın. Yetişkinler için bunun anlamı, acil durum alarmları için hazırlıklı olmak ve en iyi acil durum bilgilerini veren lokal kaynakların neler olduğunu bilmek anlamına gelir. Ayrıca çalıştığınız işyerinin tahliye plan ve politikalarını öğrenip, anlamanız da sizin için faydalı olacaktır ve bunun yanı sıra çocuğunuzun gittiği okulun veya kreşin tahliye planlarını da öğrenin. 
Çocuklarınıza yaşadığınız bölgede yaşanması muhtemel olan doğal afet çeşitlerini ve afet durumunda hayat kurtaran bilgileri iyice açıklayın. Böyle bir felaket yaşanması halinde, ailenizin nasıl yeniden bir araya toplanacağını anlatın. Çocuğunuzun bu bilgileri bilmesi, acil bir durumda nasıl hareket edeceğini öğrenmesine yardımcı olacaktır.

2. Bir plan yapın.
Toplanmak için iki tane nokta belirleyin: bir tanesi evinize yakın olsun, diğeri de evinize ulaşamamanız halinde başka bir nokta olsun. Her iki lokasyonun da spesifik bir nokta olması gerekir, Örneğin, eve geldiğiniz yolun üzerindeki sokağın başı gibi veya çocuklarınızın okulunun çıkış kapısı gibi. Bu lokasyonları seçtikten sonra da, her bir aile üyeniz için bir plan yapın ve bu planı rotalarınız üzerinde pratik yapın. Örneğin, “İşyerinizden toplanma noktasına nasıl ulaşacaksınız?”, “Çocuklarınız o noktaya nasıl gelecekler?” gibi.

3. Acil durumda iletişime geçilecek olan bir kişiyi belirleyin.
Aileniz için acil durumlarda iletişime geçecekleri bir kişiyi belirleyin. Bölgenizde felaket sonrasında iletişim hatlarının arızalanması halinde, bu kişi sizin yaşadığınız şehirden başka bir şehirde yaşayan bir kişi olabilir. Ailenizdeki herkesin acil durumda iletişime geçilecek olan kişinin telefon numarasını ve e-mail adresini bildiklerinden emin olun. Bir felaket sonrasında, ailenizin bütün üyeleri belirlenen bu kişiyi aramalı ve iyi olduklarını ona söylemelidir. 
Yeniden toplanma planı ailenizin acil durumlar karşısında tamamen hazırlıklı olmasının yalnızca bir bölümünü oluşturur. Afet sonrasında yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evraklarınızı saklayacağınız bir afet çantasının hazırlanması, felaket sırasında nasıl hareket edilmesi gerektiğine yönelik bilgiler ve daha birçok temel önlemlerin de alınması gerekir. Tam bir felaket hazırlık planı oluşturmak için afet öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılacaklar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalısınız. Hayatın beklenmeyen risklerine karşı kendinizi ve sevdiklerinizi Ferdi Kaza Sigortası ile güvence altına almayı ihmal etmeyin.