Kimlik Hırsızlığından Korunmak: Bir türk kahvesi… ve küçük bir bilgi paylaşımı ve sonra her şey böyle başlar

Kimlik hırsızlığından korunmanın temel kuralları hakkında bir fikir sahibi olduğunuzu düşünüyoruz. Hepimiz yeteri kadar uzun bir süredir web sitelerini nasıl kullanacağımızı biliyoruz zaten. Bunun yolu güçlü şifreler oluşturmaktan ve şüpheli e-mailleri silmekten geçiyor. Ancak çoğu zaman, bu kuralları kendi rahatımız için, parmaklarımızın ucunda olan internet üzerinde dolaşırken, bir kenara bırakıveriyoruz ve unutuyoruz.

Bir kafede arkadaşlarımızla buluştuğumuz zaman, aynı zamanda da onların güvenli olmayan sunucularına bağlanıp, e-maillerimize bir göz atabiliyoruz. Kızınızın bale kursundan çıkmasını beklerken, o kursun kamuya açık kablosuz Wi-Fi hattını kullanarak, birkaç bankacılık işlemini de yapıyor olabilirsiniz. Ancak, bu gibi güvenli olmayan internet bağlantıları özellikle de kimlik hırsızları için son derece baştan çıkarıcı bağlantılardır ve bir de bakmışsınız ki göz açıp, kapamadan sizin kimlik bilgilerinize erişmiş olurlar. Siz kahveniz ve çek defteriniz ile birlikte sokakta yürürken, onlar da sizin kişisel olarak tespit edilebilir bilgileriniz ile birlikte sizin peşinizden yürüyor olabilirler.

Kişisel bilgileri her yerde paylaşmak

Hassas olan kişisel bilgileriniz sizin hiç farkında olmadığınız yerlerde birtakım insanların ellerinde dolaşıyor olabilir. Hasta çocuğunuzu bir doktora götürmüş olabilirsiniz veya vergi döneminde muhasebeciniz ile buluşmuş olabilirsiniz, sizin güvendiğiniz bu gibi şirketlerin güvenli olmayan ve şüpheli durumdaki internet bağlantılarına bağlanmanız, kişisel bilgilerinizin başkalarının eline geçmesine neden olabilir. Örneğin, siz doktorun muayenehanesinde iken, sizin bilgilerinizi kaydetmekte olan görevli, aynı zamanda internetten bir müzik parçası indiriyor ve dinliyor olabilir. Bu durumda o görevli hiç farkında olmadan ve Peer to Peer (P2P) /Eşdüzeyler Arası dosya paylaşım networku vasıtasıyla, belki de sizin kişisel bilgilerinizi başkalarının kullanımına açık ediyor bir durumda olabilir ve bu durumda da, sizin kişisel bilgileriniz kimlik hırsızları için savunmasız bir hale gelecektir.

Siber suçlar giderek artmaktadır

Belki de bir arkadaşınızın arkadaşının kendi mahallesindeki marketten her zamanki günlük alışverişini yaparken, kimlik bilgilerinin çalındığına dair bir haber duymuşsunuzdur. Siz bu habere omuz silkip, bu pek de alışık olmayan, münferit bir durumdur diye içinizden geçiriyor olabilirsiniz ancak bu gibi durumlar aslında sizin sandığınızdan daha fazla çok sıklıkla insanların başına gelmektedir. Aslında, işin gerçeği 2013 yılı içinde 13.1 milyon tüketici kimlik hırsızlığından mağdur olmuştur.Kimlik hırsızları, siz bir mağazanın içindeyken uzaktan kredi kartınızı ve banka kartlarınızı yönlendirip, kullanabilecek olan uzaktan erişimli yazılım programlarını geliştirmişlerdir. Bu da sizin markete süt veya ekmek almak için çıkacağınız kısa gezintinin, sizin için çok tehlikeli bir gezinti olabileceği anlamına gelmektedir.

Sonuç olarak, hepimiz akıllı cihazlarımızın ve internette bulunan web sitelerinin bize sağlamış oldukları rahatlığı ve konforu çok seviyoruz. Ancak hepimizin proaktif şekilde hareket etmesine ihtiyacımız var ve bu gibi akıllı cihazları kullanırken, kişisel bilgilerimizin güvende olduğundan da emin olmamız gerekiyor.