Siri ile konuşuyoruz, Spotify’dan en sevdiğimiz şarkıyı çalmasını istiyoruz. Yapay zeka, günlük yaşamımızın bir parçası oldu. Önümüzdeki dönemde, sigorta sektörüne de girecek. Yapay zekanın avantajlarını ve bunları nerede kullanabileceğinizi anladığınızda, bu yeni teknolojiden en iyi şekilde yararlanmada herkesin önüne geçeceksiniz.

Teknoloji, bugüne kadar daha çok sohbet robotlarının altyapısı olarak ve otomatik talep süreçlerinde yani kısıtlı ölçüde kullanıldı. Fakat Des Moines merkezli Global Insurance Accelerator firmasının genel müdürü Brian Hemesath’e göre, hem yeni girişimlerin hem de teknoloji devlerinin keşif aşamasında oldukları bu alan, bakir ve fırsatlarla dolu.

Teknolojinin, sigorta sektörü üzerinde pekala yıkıcı bir etkisi olabilir. Hemesath yapay zekanın, içgörüleri ortaya koyma ve sonrasında insan katkısı olmadan kurum çıkarına yönelik kararlar alma konularında gerçek potansiyelin henüz gerçekleştirilmediğini ifade ediyor. Broker olarak sizlerin yapay zeka ürünlerini potansiyel kaynaklar ve araçlar olarak görmeniz gerekiyor.

“Yapay zeka, öngörülebilir bir gelecekte broker’ların işini tehdit  etmekten çok tamamlayıcı nitelikte olacak.” diye açıklıyor.  “Bundan faydalanmanın yollarını bulanlar, daha büyük ölçekte rekabet edebilecekler."

Yapay Zekayı Anlamak

Yapay zeka, kontrolü ele geçiren robotları çağrıştırsa da aslında büyük veri yığınlarını verimli şekilde analiz ederek bu analize göre kararlar alan geniş bir makine gamını ifade ediyor. Burada genellikle birkaç farklı kavram karşımıza çıkıyor:

Makine öğrenimi: Bilgisayarların kendi analizlerinden öğrenerek ilave bir programlama olmaksızın iyileştirmeler yapmalarını sağlayan bir yapay zeka uygulaması.

Büyük veri analizi: Şirketlerin günümüzde erişebildikleri devasa miktarda bilgiyi toplama ve analiz etme süreci.

Nesnelerin İnterneti: Şirketlerin veri toplamak için kullandıkları bağlantılı cihazlar dünyası.

Genellikle birlikte kullanılan bu teknolojiler, sizin ve sektörün çalışma şeklini değiştirme sözü veriyor.

Aşağıdaki beş örnek, yapay zekanın sigorta sektörünü yakın ve uzak gelecekte nasıl etkileyeceğini gösteriyor:

1. Müşteri Deneyimini Kişiselleştirme

Leader’s Edge dergisinde geçtiğimiz günlerde çıkan makaleye göre, Robotik Süreç Otomasyonu gibi teknolojiler sayesinde veri girişi gibi nispeten zahmetli işlerinizi dışarıdaki hizmet sağlayıcılardan alabileceksiniz. Yapay zeka, özellikle müşteri katılımının ve ilişkilerin derinleştirilmesine ve büyümenin teşvik edilmesine yönelik olarak verimlilik, içgörü ve olasılık alanlarında yeni bir boyut ekliyor.  Bugün için sigorta acenteleri halihazırda müşteri hizmetlerinde, sohbet robotları ile basit soruları yanıtlarken ve talepleri yönlendirirken yapay zekayı kullanıyorlar.

Gelecekte ise işverenler sağlık ya da tıbbi danışmanlık alanlarında kişisel tavsiyeler veren uzmanlaşmış sohbet robotları ile ek fayda bile sunabilirler. Hemesath’a göre buradaki ana düşünce, teknolojinin, işinizin bazı bölümlerini otomatik hale getirerek size işinizi büyütme ve geliştirmeye odaklanma imkanı sunması.

2. Müşteri Deneyimini Anlamak

Yapay zeka, Nesnelerin İnterneti ile uyumlu cihazlar ve makine öğrenimi gibi başka teknolojilerle bir arada kullanıldığında sigorta acentelerinin, müşterilerinin davranışlarını ve dolaylı olarak riski daha iyi anlamalarını da sağlayabiliyor. Örneğin, bazı araç sigortacıları müşterilerine araçlarına sürüşlerini takip edecek sensörler yerleştirerek güvenli alışkanlıkları olan sürücülere indirimler sunuyor.

Teminat alanında ise sağlık ve hayat sigortası acenteleri, üyelerin günlük alışkanlıklarını takip eden giyilebilir ürünleri kullanıyor. Yapay zeka, bu bilgiler ışığında katılımı artırarak veya hizmetleri kişiselleştirerek bu girişimleri bir adım ileriye taşıyabiliyor. Örneğin, verilerle bir müşterinin sağlık ve beslenme koçluğundan faydalanması sağlanabilir. Hemesath, “Yapay zekanın, tüm bu verilerin analizinde ve kullanıma hazırlanmasında nasıl bir katkısı olacağını keşfetme yolculuğumuzda, ilk dönüm noktasındayız”. diye konuşuyor.

3. Talep Sürecini Yalınlaştırma ve Düzenleme

Talep süreci, pek çok şirkette hala birden fazla insanın elinden geçen bilgileri içeriyor. LexisNexis’in yaptığı bir araştırma, geleneksel bir araç hasar tazminat talebi sürecinin üç - dört kişinin elinden geçtiğini ve 10-15 günde tamamlandığını ortaya çıkardı.

İnsan elinin değmediği talep süreci ise yapay zeka ve robotik proses otomasyonu ile hasar resimlerinin incelenmesinden müşterilerle iletişim kurmaya ve ödeme yapmaya kadar pek çok işlemde insanları denklemden çıkarıyor. Yapay zekanın talep sürecini hızlandırma potansiyeli, araç sigortasının çok ötesine geçerek hayat, maluliyet, sağlık ve daha pek çok alanda geçerli olacak.

Yeni teknoloji şirketlerinden Captricity, yapay zeka ile acentelerin talep arşivlerindeki bilgileri, elle yazılmış başvuruları, ölüm belgelerini ve geçmişe ait diğer verileri dijitale aktarıp analiz etmelerini sağlıyor. Acenteler böylece talep sürecini, risk yönetimini ve gelirleri bu bilgiler ışığında optimize edebilecek.

4. Dolandırıcılığı Önleme

Yapay zekanın endüstrideki en umut vaat edici kullanımlarından biri ise hileli taleplerin önlenmesi.   Yapay zeka ve makine öğrenimi sayesinde bilgisayarlar dolandırıcılığı tespit edebiliyorlar ve bu işte daha iyi oluyorlar.

Örneğin, Fransa merkezli yeni bir şirket olan Shift Technology Avrupa’da bir acente birliğinin 13 milyon talebi analiz etmesine yardımcı oldu. Bu teknoloji ile aralarında, birliğin tamamına yakınını etkilemiş olan büyük bir organize suç düzeneğinin de bulunduğu, sahte olması muhtemel 3.000 yeni vaka belirlendi. Shift Technology’nin vaka çalışmasına göre, bu sahte düzenek ile gruptaki sigorta şirketi üyelerinden yıllar boyunca “milyonlarca avro hortumlandı”.

5. Sigortalamayı İyileştirme

Yapay zeka teknolojisi, aynı zamanda sigortalama sürecini tamamen değiştirerek iyileştirme potansiyeli taşıyor. Hemesath, GIA’nın portföyündeki şirketlerden biri olan ve kaza alanındaki yapılandırılmamış verileri makine öğrenimi ile analiz eden Tyche örneğini verdi.  Financial Times imzalı bir habere göre, sağlık ve hayat sigortalarında da potansiyel uygulamalar var. Makine öğrenimi, klasik istatistiksel risk ölçüm modellerinin yerine geçebilir ve hiç şüphesiz, bunları geliştirerek endüstrinin yüz milyonlarca dolar tasarruf etmesini sağlayabilir.

Yapay zeka sohbet robotları ve gelişmekte olan diğer teknolojiler, sigorta endüstrisini etkilemeye hazırlanıyor.  Broker’lar ve acenteler, bu teknolojileri kullanarak daha önce erişimlerinin olmadığı müşteri içgörülerini ve katılım bilgilerini elde edebilecekler. Sonuç olarak, sunduğunuz ürünü veya hizmeti teminatın ötesine taşıyarak mevcut müşterilere değer katabilecek, yenilerini çekebilecek ve son noktada gelirlerini artırabileceksiniz.