Para her şeyi etkiler- kariyerinizi, yaşam tarzınızı ve hatta çocuklarınızı bile etkiler. Aynı zamanda pek çok boşanmanın kökeninde yatan sebeplerden birini oluşturur. Akıllı Para adlı online sitede köşe yazarı olan ve Modern Kadının Daha Az Para Harcama ve Daha Çok Tasarruf Etme Kılavuzu adlı kitabın yazarı olan Catey Hill’den hem kalplerimizi, hem de cüzdanlarımızı mutlu kılmanın yolları hakkında bize tavsiye vermesini istedik.

1. Finansal önceliklerinizi birlikte belirleyin. Hill, çiftlerin her birinin kendilerine ait hedeflerini bir kâğıda yazmalarını ve sonra da bu hedeflerden hangilerinin birbirleriyle çakıştıklarını görmelerini tavsiye ediyor. “Endişe ettiğiniz konular neler? Emekliliğiniz için para biriktirmek mi? Seyahat mi? Okul masraflarını ödemek mi? Bunların hepsini alt alta yazın ve notlarınızı birbirleriyle karşılaştırın ve birlikte paylaşacağınız bir plan oluşturun.” Ancak herşeyinizi paylaşmak zorunda değilsiniz. Hill, “Çünkü bazı insanlar parayı harcamayı, bazıları da tasarruf etmeyi severler”, diyor ve şu noktanın altını çiziyor:

Bir banka hesabını birlikte paylaşabilirsiniz, ancak kendinize ait bir banka hesabı olmasını da düşünebilirsiniz.

Bu konu ticari bir sır gibi saklamak zorunda olduğunuz bir konu değildir- finansal açıdan eşinize sadık olmamak, diğer türdeki ihanetler kadar zarar verici olabilse de- bu durum size aynı zamanda bir tür ekonomik bağımsızlık da sunar.

2. Kariyer seçiminde yol ayrımlarına geldiğinizde, çok hızlı karar almayın. Hill, “Kariyer değişikliklerinin olabileceğini” söylüyor, siz bir vergi avukatı ile evli iken, bir bakmışsınız ki eşiniz anaokulunda öğretmenlik yapmak istiyor. Veya, birinizden biri işten çıkarılsa neler olur? “Çiftlerin kendilerine “şöyle olursa, ne olur?” sormaları gerekiyor. Eğer birikimlerinizi çoktan yapmış iseniz, bu durumda bu sorunun cevabına biraz vakit ayırmanız gerekecektir.”

Kariyerlerde yapılan değişikliklerin bir çoğu aslında yaşam tarzı değişiklikleridir ve sizin seçiminiz daha çok para kazanmak olmayabilir, ancak bunun yerine bütçenizi daha da kısarak, maaşınıza uygun bir yaşam tarzını seçmeyi dileyebilirsiniz. Yaşam standartlarınızı yeni işinizden elde edeceğiniz gelire göre revize etmeniz ve beklentilerinizi yeni işinizin vereceği motivasyonla uyumlulaştırmanız önem taşıyor. “Bu gibi durumlar bir şeyi elde etmek için, başka bir şeyden ödün vermek olarak tanımlanırlar. Eğer eşiniz avukatlığına devam etmek yerine, öğretmen olmayı istiyor  ise, bunu öyle hemen kabul edemeyebilirsiniz, ancak mutluluk alınan maaştan çok daha önemlidir.”

3. Çocuklarınızla da konuyu tartışın—ve onlar tarafından ileri sürülen finansal sorunları da gözden geçirin. 

Çocuklar önceden kestirilmesi mümkün olmayan bir şekilde bazen hayatı karmaşık bir hale getirebilirler. Çocuklarınızdan beklentileriniz ile onların sizden beklentileri farklılık gösterebilir. Finansal sorunlarla boğuşmamak adına aile planlamasının ve bütçenizin dengeli olması oldukça önem taşıyor. Kaç tane çocuğunuz var? Bunlar devlet okuluna mı gidecek, özel okula mı? Okul dışında spor veya sanat kurslarına katılacak mı? Hill, “İnsanların büyük çoğunluğu çocuklarına ellerinde olanın en iyisini vermeyi isterler, ancak elinizde bulunan her bir kuruşu sonuna kadar çocuklarınız için harcıyorsanız, emeklilik için hazırlık yapamayabilirsiniz veya kendiniz için bir acil durum fonu oluşturamayabilirsiniz.” diyor. Ve böyle devam etmeniz halinde de, bu kimse için bir iyilik olmayacaktır. Ebeveyn olarak çocuklarınızın geleceğini güvence altına almak, kesintisiz bir eğitim almasını sağlamak başlıca görevlerden biri. Ancak çocuklarınızın isteklerini ne ölçüde karşılayabileceğinize ya da sizin onlara sunacaklarınıza karar vermeden önce aile bütçesini gözden geçirmenizde fayda var.

 

Peki, meselenin özü nedir? Vereceğiniz savaşı seçin- veya daha da iyisi hiç savaş yapmayın. Hill, “Çiftlerin aynı şeyi defalarca tartışıp, konuştuğunu ama en sonunda hiçbir yere varamadıklarını” söylüyor. “Listenizde birlikte paylaştığınız hedeflerinize ayda bir kez veya daha fazla olmak üzere, geri dönün ve yeniden göz geçirin. Sorunlu olan konu başlıklarını, daha sonra tekrar müzakere etmek için geriye ve en başa sarmak sizin için çok daha güvenli bir yol olacaktır.” Ve zaten, birlikte paylaşmış olduğunuz o ortak yaklaşım da evliliğinizin temelini oluşturur.