Bir hayat sigortası satın aldığınız zaman, vefat etmeniz halinde size ve lehtarlarınıza belirli tutardaki bir parayı ödemesi için sigorta şirketi ile sözleşme içine girmişsiniz demektir. Bunun karşılığında da, prim olarak adlandırılan periyodik ödemelerinizi yaparsınız. Prim bedeli ise yaşınız, cinsiyetiniz, tıbbi geçmişiniz ve satın aldığız hayat sigortasının TL üzerinden tutarı gibi belirli bazı faktörleri temel alır.

Vefat etmeniz halinde, hayat sigortanız geride kalan lehtarlarınıza doğrudan para öder. Lehtarlarınız da bu parayı aşağıdakiler için kullanabilir:

  • Sizin vefatınız sebebiyle meydana gelen gelir kayıplarını telafi edebilirler
  • Çocuklarınızın eğitimlerini finanse edebilirler
  • Ev ile ilgili kredi borçlarını ödeyebilirler
  • Cenazeniz için olan ve diğer ilgili masrafları ödeyebilirler

Bazı hayat sigortası çeşitleri size ve ailenize siz halen hayatta iken bazı sigorta menfaatlerini de sunabilirler. Örneğin; Dört dörtlük asistans hizmeti ve gelir vergisi avantajı. Ayrıca yalnızca çocuğunun eğitimini güvence altına almak isteyenler için özel olarak hazırlanmış Eğitim Sigortası ile vefat durumunda, çocuğun eğitim masrafları poliçe süresi boyunca güvence altına alınır. 

Hayat sigortaları bakımından iki ana kategori bulunmaktadır.

Vadeli hayat sigortası: Sevdiğiniz kişiler için belirli bir zaman süresi için koruma sağlar- genellikle bir yıla ila 20 yıl arasındadır. Eğer prim ödemelerini durdurursanız, sigorta da duracaktır. Süreli olan poliçeler, vefat etmeniz halinde poliçe süresince kapsanan dönem için lehtarlarınıza sigorta menfaatlerini öderler, ancak nakit bir değer birikimi yaratmazlar.

Ne kadar sürelik bir hayat sigortasına ihtiyacım var? 
Vefat etmeniz halinde, ekonomik katkınız bakımından uğranacak olan kayıpları vefatınızdan sonrası için de telafi edebilmeniz için (bir veya birden fazla poliçe vasıtasıyla) bir hayat sigortası planını geliştirmek öncelikli hedefiniz olmalıdır. Ne kadar süreliğine bir hayat sigortasına ihtiyacınız olduğunu belirleyebilmeniz ve hayat sigortası hesaplaması yapabilmeniz için aşağıdaki yöntemi dikkate almanız gerekir.

Ne kadar bir aylık kazanca ihtiyacınız olduğunu hesaplayın. Bu yöntem aileniz için şuandan itibaren, emekli olacağınız zamana kadar ne kadar bir gelir kazanmayı beklediğiniz hakkında finansal katkılarınızı tespit edebilmeniz için sağlam bir yöntemdir. Bu yöntemle sadece ne kadar gelir elde edileceğini hesaplamakla kalmayıp, aynı zamanda da aileniz için sağlamış olduğunuz diğer her şeyi de hesabınızın içine katmış olursunuz; buna aşağıdakiler de dâhildir:

  • Maaş
  • Sigorta menfaatleri/sağlık sigortası
  • Emeklilik tasarrufları
  • Çocuk bakımı, yemek pişirme, evin bakımı vs. gibi aileniz için sunduğunuz kişisel hizmetleriniz
  • Sizin kişisel tüketimleriniz— yemek, giyim, eğlence vs. gibi kişisel ihtiyaçlarınız için yıllık olarak harcama yaptığınız tutarlar

Hayat sigortası hakkında düşünmeye başlamak için hiçbir zaman geç değildir. Ailenizin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve hak ettiklerine ulaşabilmesi için kendinizi finansal açıdan güvence altına almayı şimdiden düşünmeye başlamanızı öneriyoruz.