İzin günlerinizi işinizin yoğunluğu ya da tatile ayıracak paranız olmamasından dolayı kullanamayabilirsiniz. Ama hakkınız olan izin günlerini kullanmanız için başınıza devlet kuşu konmasını beklemeye de gerek yok. İşte ücretli izin günlerinizi yaratıcı ve uygun maliyetli değerlendirmenizi sağlayacak beş yöntem.

1. Çocuklarınızla kaliteli zaman geçirin.

Başak, iki çocuk annesi ve İstanbul'da yaşıyor. Kâr amacı gütmeyen bir organizasyonda iletişim müdürü olarak yoğun bir iş hayatı olan Başak;  “Ücretli izin günlerimi yıl geneline yaymak ve yaz okulu masraflarını azaltmak için, çocuklarımın okul tatillerine göre düzenliyorum.” diyor.  Başak böyle günlerde, çocuklarıyla birlikte parklara, müzelere gidiyor, bazen de sadece evde dinleniyor.

Başak bunu, “Bu tempoyla iş-hayat dengesini çok daha iyi kurabildim çünkü çocuklarım için bakıcı aramayarak, kendimi izin kullanmak zorunda bırakıyorum. Biliyorum ki, bu planlamayı senenin başında erkenden yapmazsam, izin günlerinin yerini iş projeleri kolayca alır.” şeklinde açıklıyor.

2. Yaşadığınız yerde turist olun.

Yaşadığınız yeri neden sevdiğinizi hatırlayın ve şehrinizi yeniden keşfedin.  Her gün önünden geçtiğiniz müzeleri ve sanat galerilerini keşfedin, hafta ortasında gitmek için fırsat yaratamadığınız bir restorana öğle yemeğine gidin, ya da şehrin görmediğiniz yerlerinde yürüyüşe çıkın. Hatta bir geceyi kendi şehrinizde bir otelde bile geçirebilirsiniz. Yaşadığınız yere farklı bir gözle bakabilir, seyahat telaşı ve masrafları olmadan tatilin faydalarından yararlanabilirsiniz.

3. İzin gününüz desteğe dönüşsün.

Zaten yoğun olan programınızın içinde gönüllü hizmete zaman ayırmak zor olabilir.  Kullanılmamış ücretli izinlerinizi destekçisi olduğunuz sosyal amaçlara adayın. Araştırmaya göre, gönüllü hizmetlerin sağladığı sayısız fayda var, zamanınızı dilediğiniz gibi kullanabileceğinizi bilmenin canlandırıcı etkisi de bunlardan biri.  Her üç ayda bir izin gününüzü desteklediğiniz amaca ya da kâr amacı gütmeyen bir kuruluşa ayırarak başkalarının hayatına destek olun.

4. Ev değiş tokuşu yapın.

Evet, seyahat etmek ucuz değil, peki ya konaklama masraflarını ortadan kaldırabilseniz? Ev değişim programlarını kullanarak, farklı şehirlerdeki ve ülkelerdeki ailelerle evlerinizi değişebilir, bu masraftan kurtulabilirsiniz.  HomeExchange.com gibi siteler, sistemi güvenli bir şekilde kullanmanız için size yol gösterecektir. Eğer hiç tanımadığınız birinin evinde kalmak size göre değilse, evinizi, gitmek istediğiniz yerlerdeki akraba veya arkadaşlarınızla değiş tokuş edebilirsiniz.

5. Yapılacaklar listeniz üzerinde çalışın.

Hepimizin aile fotoğraflarıyla dolu kutuları düzenlemek, bodrum katı temizlemek veya evi yeniden dekore etmek gibi asla sıra gelmeyen işleri oluyor. Yapılacak işler listenizi daraltırken, maaşınızı kazanmaya devam etmek için ücretli izin günlerinizden faydalanın. Bu sayede evinizle ilgili işleri kendiniz yaparak para biriktirebilir, yaratıcı yönünüzü ortaya çıkarır, ya da en azından, yıllardır sıra bekleyen işleri tamamlamış olursunuz.
Eğer hak ettiğiniz izinleri kullanmanıza işinizin yarattığı baskı neden oluyorsa, yalnız olmadığınızı bilin.  Ama yine de ücretli izinlerinizi kullanmanın yeni, yaratıcı yollarını bulmaya değer. İşe döndüğünüzde kendinizi yenilenmiş ve karşılaşacağınız zorluklarla mücadele etmeye hazır hissedersiniz.


MetLife olarak, çalışanlar için varız. Şirket kültürünü ve diğer iş yeri trendlerini daha iyi anlamak için ipuçlarını inceleyin.