Yeni bir başlangıç nasıl yapabilir? –ve nasıl borçsuz bir şekilde kalabilirsiniz?

Adım 1: Organize olun. Tüketici Kredileri Bağımsız Danışmanlık Ajansları Derneği Başkanı Dave Jones, “Borçlarınızdan kurtulmanın odak noktasında bir bütçe yapmak yatıyor.” diyor.

Bunun için de işe öncelikle aylık geliriniz ile masraflarınızı birbirine uydurmakla başlayabilirsiniz ve aylık olarak ödemeniz gereken minimum ödemeleri de bütün bu borçlarınızın üzerine ekleyebilirsiniz. Organize olmanıza yardımcı olması için, her ay tekrar eden ödemeleriniz açısından çalıştığınız bankanın online ve otomatik fatura ödeme hizmetlerini kullanmayı da düşünebilirsiniz. Sonrasında ise, kablolu TV veya dışarıda yemek gibi kesinti yapamayacağınız düzenli masraflarınızın neler olduğuna bir bakın.

Daha sonra, kredi kartı ekstreniz üzerinde en yüksek faiz oranına sahip, aylık tekrar eden ödemelerinizden sonra her ay elinizde ne kadar para kaldığına bakın. Örneğin; yüzde 18 oranında bir faiz uygulayan kartınızın borç bakiyesi 6.000 TL ise, ayda 200 TL ödemek yerine, 300 dolar ödeyin ve böylece borcunuzu 17 ay gibi daha hızlı bir süre içinde kapatmış olursunuz ve faizlerden de 800 TL üzerinde bir tasarruf yapmış olursunuz.

Adım 2: Borçlarınızı konsolide edin. Birkaç kart arasında koşuşturup, durmak yerine bütün borçlarınızı en düşük faiz oranına sahip olan bir karta transfer etmeyi düşünün. Bunun için bir transfer ücreti ödemek zorunda olacaksınız- genellikle yüzde 3 oranında- ancak bu sayede, toplam faiz yükünüzü azaltmış olacaksınız. Bu arada da, borçlarınızı yönetmek sizin için daha kolay bir hale gelecektir ve ayrıca tek bir karta sahip olduğunuz için de, herhangi bir ödemeyi atlama riskinizi de düşürmüş olacaksınız.

Adım 3: Daha düşük bir faiz oranını talep edin. Kart şirketlerinin ne kadar esnek olabildiklerini gördüğünüzde çok şaşırabilirsiniz. Tek bir telefon görüşmesiyle kayda değer oranda düşük bir faiz oranıyla telefonunuzu kapatma şansınız çok yüksektir. Bu da size yüzlerce ve hatta binlerce TL tasarruf sağlayacaktır – ve borcunuzu daha hızlı bir şekilde bitirmenize yardımcı olacaktır.

Adım 4: Borç bakiyenizi sıfırı gördükten sonra, onu hep sıfırda tutmaya çalışın. Her ay kredi kartı borcunuzun tamamını kapatmak için kendinize söz verin. Bütçenizi tutmaya da devam edin, böylece kazandığınızdan daha fazlasını harcamamış olacaksınız. Ayrıca, birkaç aylık masraflarınızı karşılayacak miktardaki bir parayı da kolayca erişebileceğiniz, ayrı bir yerde tutun, böylece bir sağlık problemi veya işten çıkarılmak gibi acil bir durumla karşılaştığınız zaman, bu durum sizin tekrar borç batağına dönmenizi engellemiş olacaktır.